Prima pagină   |  Procesul legislativ   |  Avize / Adresări / Declarații / Note informative CALM | Avizul CALM la Proiectul legii nr. 3149 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul funciar – art.8, 9, 10, ș.a.; Legea privind administrația publică locală – art.14, 29)

vezi mai mult

Adresarea CALM către APC în vederea excluderii riscului de a înregistra restanțe la plata salariilor în APL!
03.07.2019     
 
Adresare cu privire la calcularea termenelor de publicare a actelor în Registrul de stat a actelor locale
03.05.2019     
 
ADRESARE privind adoptarea și intrarea în vigoare a legislației în domeniul notarial
02.05.2019     
 
Aviz la proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la Consiliul național pentru protecția drepturilor copilului (număr unic 117/CS/2019)
15.04.2019     
 
Aviz la proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexelor nr. 1 şi nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1468/2016 (Numar unic 50/MEI/2019)
11.04.2019     
 

Avizul CALM la Proiectul legii nr. 3149 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul funciar – art.8, 9, 10, ș.a.; Legea privind administrația publică locală – art.14, 29)

      
18.02.2013    

Proiectul dat de lege armonizează prevederile codului funciar cu legislația națională și internațională din domeniul administrației publice locale și descentralizării, precum și cu legea privind principiile urbanismului și amenajării teritoriului nr. 835 din 17.05.1996. ,În acest sens, fiind eliminate prevederile legale actuale contrare principiilor consituținale ale autonomiei locale și descentralizării, prin care se stabilește că dreptul de a aproba sau schimba perimetrul (intravilanului) localităților aparține guvernului și consiliilor raionale și municipale. În acest sens, proiectul dat de lege recunoaște și clarifică pe bună dreptate, faptul că aceste competențe, conform principiilor autonomiei locale și descentralizării, aparțin în exclusivitate autorităților locale deliberative de nivelul I (consiliilor sătești (comunale) și orășenești).

De asemenea, considerăm, că proiectul dat de lege mai propune o soluţie rezonabilă și necesară a problemei întovărășirilor pomicole, statutul juridic actual al cărora este destul de confuz și contradictoriu. În această privință, în proiect se propune ca terenurile întovărășirilor pomicole să poată fi considerate, după caz, terenuri pentru construcții, și să poată fi incluse în intravilanul localităților, la solicitarea beneficiarilor, prin modificarea planului urbanistic al localității, elaborat și aprobat în modul stabilit. De asemenea, CALM consideră că întrucât conform legii cu privire la principiile urbanismului și amenajării teritoriului și a art. 14, alin. (2) lit. o) a legii cu privire la administrația publică locală planurile urbanistice sunt aprobate de către consiliul local, o eventuală schimbare a destinației acestor terenuri trebuie să aibă loc tot prin decizia consiliului local respectiv. Ceea ce se conformează în totalitate principiilor de organizare și funcționare a administrației publice locale

CALM consideră că proiectul dat de lege este în concordanță cu principiile descentralizării și autonomiei locale și aduce o îmbunătățire esențială a cadrului legal de specialitate prin corelarea lui cu cadrul legal al APL. De aceea CALM nu are alte obiecții și susține proiectul în cauză.

Proiectul legii nr. 3149 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul funciar – art.8, 9, 10, ș.a.; Legea privind administrația publică locală – art.14, 29)

Avizul CALM la proiectul legii nr. 3149 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul funciar – art.8, 9, 10, ș.a.; Legea privind administrația publică locală – art.14, 29