print
Fără implementarea descentralizării financiare, localitățile rurale nu au cum să se dezvolte
10.11.2017

Emisiunea audio

În procesul continuu de a construi o administraţie publică eficientă, transparentă şi orientată către cetăţean, ţările din Europa de sud-est au devenit, în ultimii ani, tot mai interesate de promovarea şi introducerea elementelor managementului calităţii în sectorul public, iar toate proiectele de reformă din sectorul public sunt concepute astfel încât să ducă la îndeplinirea acestor obiective. Din păcate, regiunile din Republica Moldova se confruntă în continuare cu probleme ce afectează viața locuitorilor din zonele rurale, dar și activitatea funcţionarilor din APL. Primarul localității Zubrești, raionul Strășeni, Maria Manoli a povestit, în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție cu CALM de la Vocea Basarabiei, despre cum reușesc autoritățile publice locale să ofere servicii publice de calitate, dar şi dacă dispun de instrumentele necesare pentru a furniza asemenea servicii.

Potrivit Mariei Manoli, în localitatea Zubrești se implementează foarte greu un proiect privind reconstrucția rețelelor de canalizare. Impedimentul major în finalizarea acestuia este obligativitatea primăriei de a participa cu o contribuție financiară. „Pentru conectarea la sistemul de canalizare Consiliul local a stabilit o taxă în mărime de 3.500 de lei. Pentru multe familii aceasta este o sumă imensă, deoarece majoritatea oamenilor din sat trăiesc sub pragul sărăciei”.

Primarul de Zubrești consideră că asigurarea de către primăriile locale a contribuțiilor financiare la implementarea proiectelor este unul dintre cele mai mari obstacole cu care se confruntă APL. „Aceasta ar trebui să fie o prioritate a administrației publice centrale, pentru că cele mai multe localități rurale nu dispun de resurse financiare cu care să participe la cofinanțarea proiectelor. Problema sanitației nu ar trebui pusă în sarcina APL, cel puțin atât timp cât nu este implementată descentralizarea financiară. Este un cerc vicios din care nu avem cum să ieșim”, a menționat Maria Manoli.

Salariile mizere ale funcționarilor din primării este o altă problemă constatată de către Maria Manoli. „Candidezi pentru că vrei să faci o schimbare, vrei să faci niște lucruri bune în satul unde te-ai născut și locuiești. Din păcate, salariile nu îi motivează pe oameni să rămână sau să se angajeze în primării. Cunosc colegi care nu au contabil, sau secretară, este groaznic ceea ce se întâmplă”, a declarat primarul de Zubrești.

Maria Manoli susține că adevărații apărători ai primarilor sunt cei de la CALM. „Ei muncesc pentru a găsi soluții la problemele cu care ne confruntăm. Sunt niște luptători adevărați”.   

Copyright © 2024 Congresul Autorităţilor Locale din Moldova Toate drepturile rezervate.