print
VIOREL RUSU: ”PRIMARII, VICTIME ALE JUSTIȚIEI SELECTIVE ÎNTR-UN SISTEM ÎN CARE LI SE IMPUN SUPRASARCINI!”
02.05.2017

CALM de nenumărate ori a atras atenția autorităților centrale de resort că pe seama primarilor sunt puse o mulțime de obligațiuni fără acoperire financiară, astfel se încalcă principiul autonomiei locale care rezultă din Constituția Republicii Moldova, dar și din Carta Europeană a Autonomiei Locale. Este opinia expusă de expertul CALM, Viorel Rusu, în cadrul unei intervenții televizate la postul de televiziune 10TV.

Comentând cazul primarului de Basarabeasca, reținut și deținut în arest la domiciliu pentru presupusă neglijență în serviciu,  Viorel Rusu a menționat că, de fapt,  atunci când un primar nu dispune nici de resurse, nici de mecanisme, nici de personal pentru a face față acestor lucruri, este foarte ușor să-l transformi în țap ispășitor.  Totodată, expertul a specificat că și proiectul de lege care a trecut în Parlament ce ține de violența în familie a primit aviz negativ din partea CALM și a atras atenția că este periculos când pui o competență pe seama primarului fără acoperire financiară.

În același timp, Viorel Rusu a menționat că eliberarea din izolator a primarului este un pas înainte și un succes: ”O reușită era să fie dacă nu era să fie aplicată cea mai dură măsură de constrângere cum este arestul. Este vorba de un ales local care se bucură de un anumit mandat, solemnitate din partea alegătorilor și altor aleși locali. Sunt foarte multe lacune și probleme din punct de vedere al descentralizării. Deoarece, domeniul asistenței și protecției sociale nu se află în competența autorităților de nivelul I, așa cum este cazul orașului Basarabeasca,  ci mai degrabă o partajare a competențelor între autoritățile de nivelul II și cele centrale. Practica respectivă tot timpul a existat, această se datorează faptului că avem o monopolizare a puterii dar în ultima perioadă fenomenul s-a agravat. Dacă vă amintiți anterior a fost și cazul de la Taraclia, dar și acum avem cazuri cu primari ce țin de achizițiile publice, unde s-au aplicat măsuri disproporționat e, chiar unul din primari, o doamnă, era grav bolnavă.

 

Expertul a menționat că alocarea fondurilor se realizează în mare parte în dependență de apartenența politică: ”Într-adevăr aleșii locali care sunt independenți sau în opoziție de multe ori suferă în comparație cu cei ce reprezintă partidele ce se află la guvernare. Acest lucru se datorează faptului că în Republica Moldova nu avem o descentralizare reală. Cu suportul CALM puțin am rezolvat unele probleme ce țin de acest subiect dar nu toate, cum ar fi problema cu transferurile generale sau repartizarea fondului rutier. Multe fonduri rămân în continuare unde elementul politic a rămas, asta se datorează faptul că procesul de descentralizare nu a fost finalizat”. 

Copyright © 2024 Congresul Autorităţilor Locale din Moldova Toate drepturile rezervate.