Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Satul Selemet a devenit muzeu în aer liber în Duminica Mare. Localnicii și-au împodobit porțile cu prosoape tradiționale (GALERIE FOTO)

vezi mai mult

În comuna Feștelița va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice
26.06.2020      stiri.md   
 
Programul USAID Comunitatea Mea selectează noi APL-uri pentru a beneficia de asistența USAID începând cu 2020
26.06.2020     
 
CALM solicită includerea APL de nivelul I în lista beneficiarilor de indemnizații unice pentru angajații infectați cu COVID-19
26.06.2020     
 
Implicarea diasporei în dezvoltarea localităților de origine devine o practică națională, prin programul DAR 1+3
20.06.2020     
 
Votează Moldova! Un proiect realizat în Cantemir și Ocnița concurează la premiul UE pentru energie durabilă 2020
16.06.2020      ecopresa.md   
 

Satul Selemet a devenit muzeu în aer liber în Duminica Mare. Localnicii și-au împodobit porțile cu prosoape tradiționale (GALERIE FOTO)

      
11.06.2020     agora.md

Sărbătoarea creștină Duminica Mare, numită în popor și Rusalii, a fost sărbătorită la 7 iunie de localnicii din satul Seremet, raionul Cimișlia, sub simbolul prosopului tradițional moldovenesc. Lucrate manual și aranjate cu grijă, prosoapele au înfrumusețat porțile gospodarilor alături de ramurile de copaci, așa cum este tradiția în această zi.

„Scos din lada veche din casa mare și pus cu grijă la poarta gospodarului, prosopul tradițional, astăzi reprezintă „emblema” culturii și patrimoniului local și național, valorificat an de an prin tradiție și aspect popular de locuitorii satului Selemet”, scriu localnicii pe pagina de Facebook a Asociației Obștești Baștina - Selemet.

Aceasta pentru că a devenit o tradiție anuală desfășurarea festivalului „iProsop” în satul Selemet. Un eveniment la care se implică întreaga comunitate.

În anii precedenți, festivalul de la Selemet a reunit meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și de peste hotare, artiști, reprezentanţi ai etniilor conlocuitoare din zona de sud a ţării - găgăuzi, ucraineni, bulgari ș.a. La evenimente au fost expuse prosoape tradiționale moldovenești pentru a fi admirate, iar doritorii au putut să-și achiziționeze un exemplar, sau să urmărească procesul de țesere manuală.