Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Trei raioane şi mai multe ONG-uri vor coopera pentru a lansa construcţia autostrăzii Chişinău–Ungheni

vezi mai mult

În comuna Feștelița va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice
26.06.2020      stiri.md   
 
Programul USAID Comunitatea Mea selectează noi APL-uri pentru a beneficia de asistența USAID începând cu 2020
26.06.2020     
 
CALM solicită includerea APL de nivelul I în lista beneficiarilor de indemnizații unice pentru angajații infectați cu COVID-19
26.06.2020     
 
Implicarea diasporei în dezvoltarea localităților de origine devine o practică națională, prin programul DAR 1+3
20.06.2020     
 
Votează Moldova! Un proiect realizat în Cantemir și Ocnița concurează la premiul UE pentru energie durabilă 2020
16.06.2020      ecopresa.md   
 

Trei raioane şi mai multe ONG-uri vor coopera pentru a lansa construcţia autostrăzii Chişinău–Ungheni

      
22.12.2018     www.moldpres.md

Conducerea raioanelor Ungheni, Călăraşi, Străşeni şi şapte organizaţii neguvernamentale în domeniul mediului au semnat la data de 20 decembrie 2018 un memorandum de înţelegere cu privire la dezvoltarea infrastructurii drumurilor din R. Moldova. Documentul prevede mai multe acţiuni pentru promovarea necesităţii construcţiei autostrăzii Chişinău–Ungheni, ce va fi interconectată la reţeaua europeană de transport, transmite MOLDPRES.

“Am decis să colaborăm pentru a realiza împreună diferite activităţi ce vor ţine de crearea proiectelor, cu finanţare rambursabilă sau granturi, pentru a face posibilă construcţia autostrăzii Chişinău–Ungheni, ce va fi interconectată la traseul Ungheni–Iaşi–Târgu Mureş din România. Astfel, vom avea acces la un drum european de calitate”, a menţionat Iurie Calestru, directorul Institutului de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor.

Conform memorandumului, partenerii vor coopera pentru a obţine finanţare externă şi internă, care va face posibilă implementarea parţială sau integrală a proiectelor.  “Pentru asta, în primul rând,  sunt necesare studii de fezabilitate, pe care ne propunem să le elaborăm de comun acord”, a precizat Gabriel Mărgineanu, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei Turismului şi Societăţii “Biotica”.

Iniţiativa este apreciată de administraţiile locale ale celor trei raioane implicate, care văd în această autostradă mai multe posibilităţi  de a dezvolta infrastructura şi a spori fluxul de investiţii.

“Cu susţinerea partenerilor externi am reuşit să construim centura de ocolire, iar dacă reuşim să construim această autostradă, am putea edifica şi un pod cu serviciu vamal şi punct unic de control. Toate acestea ar interesa investitorii şi ar motiva oamenii să rămână acasă”, a specificat Alexandru Brânză, vicepreşedinte al raionului Ungheni.

Memorandumul semnat astăzi este prevăzut pentru cinci ani, iar planificarea detaliată a acţiunilor va fi stipulată într-un acord separat.