Prima pagină   |  Procesul legislativ   |  Avize / Adresări / Declarații / Note informative CALM | Aviz la proiectul Hotărîrii de guvern cu privire la aprobarea Regulamentul-tip de înregistrare a vehiculelor cu tracțiune animală și condițiile de admitere a acestora la trafic

vezi mai mult

Adresarea CALM către APC în vederea excluderii riscului de a înregistra restanțe la plata salariilor în APL!
03.07.2019     
 
Adresare cu privire la calcularea termenelor de publicare a actelor în Registrul de stat a actelor locale
03.05.2019     
 
ADRESARE privind adoptarea și intrarea în vigoare a legislației în domeniul notarial
02.05.2019     
 
Aviz la proiectul Hotărârii Guvernului cu privire la Consiliul național pentru protecția drepturilor copilului (număr unic 117/CS/2019)
15.04.2019     
 
Aviz la proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea anexelor nr. 1 şi nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 1468/2016 (Numar unic 50/MEI/2019)
11.04.2019     
 

Aviz la proiectul Hotărîrii de guvern cu privire la aprobarea Regulamentul-tip de înregistrare a vehiculelor cu tracțiune animală și condițiile de admitere a acestora la trafic

      
23.08.2013    

La 9 iulie 2013 în adresa secretariatul CALM a parvenit solicitarea din partea Ministerului agriculturii și industriei alimentare al Republicii Moldova de a veni cu un aviz în privința Proiectului înnoit al Hotărârii de guvern cu privire la aprobarea Regulamentul-tip de înregistrare a vehiculelor cu tracțiune animală și condițiile de admitere a acestora la trafic. CALM a analizat proiectul în cauză, luând în considerare opiniile membrilor săi, ajuns la următoarele concluzii:

În general inițiativa elaborării și aprobării acestui regulament-tip pentru înregistrarea vehiculelor cu tracțiune animală este una pozitivă, care poate contribui la sporirea securității traficului rutier și reducerea numărului accidentelor și incidentelor rutiere cu implicarea acestui tip de vehicule. Putem menționa că unii membri ai CALM-ului au deja experiență în elaborarea regulamentelor locale pentru înregistrarea vehiculelor cu tracțiune animală (căruțe) și înregistrarea propriu-zisă a acestora.

2. Legislația și documentele aplicabile

v  Carta Europeană a Autonomiei Locale din 15.10.1985, publicată în ediţia oficială "Tratate internaţionale", 1999, volumul 14, pag.14

v  Constituţia Republicii Moldova, adoptată la 29 iulie 1994

v  Legea privind descentralizarea administrativă, Nr. 435-XVI din 28.12.2006

v  Legea privind administraţia publică locală, Nr. 436-XVI din 28.12.2006

v Legea privind siguranța traficului rutier, nr. 132-XVI din 07.06.2007

3. Constatări principale

1. CALM a constatat o îmbunătățire substanțială a proiectului de regulament-tip în comparație cu prima versiune, și că de fapt majoritatea propunerilor înaintate de CALM au fost incorporate. În primul rînd, așa cum a propus CALM, în textul regulamentului în raport cu APL se folosește corect sintagma se recomandă, de asemenea a fost făcută distincția între APL de nivelul unu și APL de nivelul doi.    

2. În același timp, CALM reiterează faptul că luând considerație faptul că legislația națională, precum și Carta Europeană a Autonomiei Locale prevede stabilirea de noi competențe pentru autoritățile locale trebuie să fie însoțită și de resursele financiare necesare. CALM consideră că taxa pentru înregistrarea vehiculelor cu tracțiune animală trebuie să acopere toate cheltuielile legate de această activitate a autorității publice locale, inclusiv munca personalului, consumabile, etc. În acest sens, CALM propune ca punctul 4 să fie reformulat si completat, astfel încît să fie clar că autoritățile locale sunt libere să stabilească mărimea concretă a plății pentru înregistrare, luînd în considerare specificul local și costul materialelor și a resurselor umane. CALM de asemenea constată cu regret că prin legea  Nr. 324 din  27.12.2012  pentru modificarea şi completarea Codului fiscal nr. 1163-XIII din 24 aprilie 1997 a fost exclusă taxa locală pentru posesorii unităților de transport (art. 289, alin. (2), lit. „m”), în care erau incluși și posesorii unităților de transport cu tracțiune animală. Această taxă a fost exclusă fără nici o formă de consultare a autorităților locale. CALM consideră oportună reîntroducerea în codul fiscal, dacă nu a unei taxe pentru toți posesorii de vehicule, cel puțin o taxă doar pentru posesorii de vehicule cu tracțiune animală. Trebuie să fie o distincție clară între plata pentru înregistrare și taxa de folosire a drumurilor locale (care trebuie să fie prevăzută de codul fiscal), care ar trebui să fie achitată anual, pentru a acoperi financiar noile competențe ale APL în acest domeniu. Plus o parte din resurse ar merge și la salubrizarea drumurilor publice pe care vehiculele cu tracțiune animală lasă diferite deșeuri de origine animală și nu numai.

4. Propuneri

4.1 CALM propune următoare redacție pentru punctul 4 din regulamentul-tip:

„4. Proprietarii de vehicule cu tracţiune animală sînt obligaţi să le înregistreze înainte de a le pune în circulaţie, conform prevederilor legale, la autoritatea administraţiei publice locale de nivelul I unde îşi au domiciliul sau sediul. Înregistrarea vehiculelor se face contra plată, mărimea căreia este stabilită de către consiliul local al fiecărei unități administrativ teritoriale de nivelul I. Înregistrarea se efectuează în baza cererii proprietarului vehiculului. Modelul cererii este expus în anexa nr. 2 la prezentul Regulament-tip. Cheltuielile aferente procedurii de înregistrare şi evidenţă a vehiculelor sunt acoperite din contul proprietarului vehiculului.”

 

4.2. CALM propune introducerea la art. 289, alin. (2), lit. „m” din Codul fiscal a taxei pentru posesorii de vehicule cu tracțiune animală. Pentru formularea concretă și stabilirea bazei impozabile, modalității de plată, etc., CALM consideră oportun organizarea unei ședințe separate cu factorii de decizie pe tema dată. 

 Avizul CALM la proiectul Hotărîrii de guvern cu privire la aprobarea Regulamentul-tip de înregistrare a vehiculelor cu tracțiune animală și condițiile de admitere a acestora la trafic