De la 1 aprilie a fost instituit regimul de carantină pentru orașele Soroca, Ștefan Vodă și satul Carahasani, raionul Ștefan Vodă. În Carahasani sunt cincisprezece persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre acestea, cinci persoane sunt angajate ale Centrului de Sănătate. De la acestea s-au infectat și unii membri ai familiei, dar și doi consăteni care au intrat în contact cu medicii. Alte 94 de persoane sunt izolate la domiciliu. În ultima perioadă de timp, doar trei persoane au revenit în Carahasani și în câteva zile acestora le va expira termenul de autoizolare.
Primarul de Carahasani Oleg Ciobanu explică faptul că regimul de carantină presupune niște reguli stricte de ieșire și intrare în localitate, limitarea deplasării cetățenilor fără un anumit scop și este asigurat de către Ministerul de Interne. „Autoritatea Publică Locală din Carahasani a expediat Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale un demers în care a cerut instituirea acestui regim de carantină. Consilierii și cetățenii au venit cu această inițiativă pentru a stopa răspândirea infecției deoarece nu se știe câte persoane au intrat în contact cu medicii și nici cum vor evolua lucrurile."
Astfel, la intrarea în sat acum sunt militari care permit să intre sau să iasă agenților economici care asigură magazinele cu produse sau prestează alte servicii necesare.
Potrivit alesului local, medicul de familie din satul Antonești oferă consultații la telefon locuitorilor din Carahasani.
„Lucrările în câmp nu se sistează, dar oamenii sunt îndemnați să nu muncească în grup. Încercăm să creăm condiții pentru realizarea lucrărilor agricole. În afară de aceasta, o altă preocupare a noastră este ca persoanele social-vulnerabile să nu rămână fără suport", menționează Oleg Ciobanu. Primarul spune că în acest proces se implică agenți economici, asociația băștinașilor din localitate etc.
„Acest pericol îi vom putea trece doar atunci când vom conștientiza că trebuie să ne protejăm și ne vom abține de la întâlnirile în grup, vizitarea rudelor, prietenilor etc. Trebuie să fim precauți o anumită perioadă de timp și să ne autoizolăm. Posibil că toate aceste acțiuni de prevenire trebuiau întreprinse încă atunci când în RM nu erau înregistrate cazuri de infectare cu coronavirus. Cunosc persoane care din momentul în care au văzut primele informații la TV despre acest pericol au încetat să se mai întâlnească cu rude și prieteni. Alții însă nu au luat în serios acest avertisment. Până la urmă, totul depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi."
Ana Moraru, Serviciul de Comunicare al CALM