Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Comunicate | Valentina Casian: „Lumea încă nu a conștientizat cât este de gravă problema și sunt oameni care pur și simplu ies la plimbare”

vezi mai mult

DRAMA PRIN CARE TREC ALEȘII LOCALI INFECTAȚI CU COVID-19
29.06.2020     
 
Specialiștii APL din domeniul funciar din Edineț sunt pregătiți pentru lucrările cadastrale ce vor demara în curând!
27.06.2020     
 
Primarul de Putinești, Florești Ghenadie Chefu despre lupta cu COVID-19: „O singură persoană a îmbolnăvit alte zece."
26.06.2020     
 
Primari loviți de pandemie aflându-se la datorie!
24.06.2020     
 
Funcționarii APL învață să corecteze erorile comise în procesul de atribuire în proprietate a terenurilor!
23.06.2020     
 

Valentina Casian: „Lumea încă nu a conștientizat cât este de gravă problema și sunt oameni care pur și simplu ies la plimbare”

      
28.03.2020     moldova.europalibera.org

Covid 19: măsuri de reducere a riscului de răspândire a coronavirusului dispuse de primarul Valentina Casian în municipiul Strășeni.

În calitate de președinte al Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Strășeni, Valentina Casian îndeamnă cetățenii să urmeze întocmai regulile impuse de autorități! Este cea mai înaltă modalitate prin care putem să ne salvăm viețile împreună și este cel mai mare ajutor pe care cetățenii îl pot oferi autorităților publice, medicilor, Inspectoratului de poliție, Serviciului pentru Situații Excepționale! Toată energia, a tuturor factorilor de decizie ar trebui să fie concentrată în această perioadă către un singur scop, acela de a opri răspândirea coronavirusului!​

Europa Liberă: Pe umerii administrației publice locale, pe umerii primăriei cad foarte multe responsabilități în această situație, mai ales că sunt introduse și restricții drastice. Cum se prezintă situația pe moment la Strășeni și cum vă reușește să administrați, să gestionați această situație?

Valentina Casian: „Cel mai important în asemenea situații e să avem responsabilitate, responsabilitate enormă din partea fiecărui cetățean, nu doar a autorităților, nu doar a factorilor de decizie, a instituțiilor specializate, dar a fiecărui cetățean în parte. În primul rând, trebuie să fie respectate toate acele reguli, fie că au caracter de recomandare, fie că au caracter obligatoriu, dar ele trebuie să fie respectate cu strictețe de către fiecare cetățean.”

Europa Liberă: Sunteți în contact cu cei de la putere? Puterea locală și cea centrală au dialog, pun aceleași accente pe probleme? Cum trebuie să fie soluționate?

Valentina Casian: „Evident că în asemenea situații sunt foarte multe incertitudini, dar este o problemă, problema de sănătate a cetățenilor și asta trebuie să fie prioritară. Aici trebuie să uităm de culorile politice, trebuie să uităm de autorități de nivel central, de nivel local, nivelul 2, nivelul 1, noi trebuie să cooperăm cu toții împreună, să vedem cum ieșim din această situație cu minimum de persoane care intră în contact, cu minimum de persoane care vor fi afectate. Pot să spun că există o comunicare, o colaborare, avem diferite situații în țară, eu urmăresc și acțiunile celorlalți primari, evident că ei au întreprins niște acțiuni la nivel local, care nu au fost salutate de autoritățile centrale, le-au spus că nu trebuie să meargă înaintea trenului. Eu am altă părere, că și autoritățile centrale trebuie să aplece urechea la ceea ce se întâmplă la nivel local, pentru că sunt niște momente de care trebuie să se țină cont atunci când Comisia pentru situații excepționale a Republicii Moldova sau alte instituții, dar în cazul de față este comisia respectivă și adoptă niște hotărâri. Deci, trebuie să se țină cont de specificul acestor localități. Eu mă refer la acele localități care au stabilit regimul de carantină pe această perioadă și nu au așteptat decizia autorităților centrale.”

Europa Liberă: Primăria are sarcina să administreze întreg municipiul. Aveți întreprinderea „Apă-Canal”, care trebuie să livreze apă cetățenilor; aveți entitatea care trebuie să evacueze deșeurile menajere; aveți sectorul comunal, care trebuie să asigure salubrizarea localității. Toate aceste întreprinderi subordonate municipalității trebuie să lucreze într-un regim alert. E o sarcină destul de mare pe umerii acestor entități care sunt în subordonarea Dvs. Cum vă descurcați?

Astăzi în farmacii nu există strictul necesar, nu există mănuși, nu există măști


Valentina Casian: „E o sarcină suplimentară pe umerii autorităților locale, pentru că primarul este și președintele Comisiei pentru situații excepționale în fiecare localitate pe care o administrează și avem formată și o celulă de monitorizare. Celula respectivă verifică nu numai dacă se respectă toate prevederile, fie că sunt ale Comisiei naționale, sănătate publică sau ale Comisiei pentru situații excepționale a Republicii Moldova, dar și a Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Strășeni. Deci sunt niște reguli care trebuie să fie respectate. Toate instituțiile care sunt în subordinea municipiului Strășeni le-am mobilizat. Nu sunt echipați cu tot necesarul și nu numai în Strășeni, chiar dacă ne-am aprovizionat cu dezinfectanți, zilnic întreprinderea municipală, gospodăria comunală dezinfectează toate stațiile de oprire, urnele, platformele pentru amplasarea tomberoanelor, tomberoanele de gunoi, Întreprinderea municipală „Apă-Canal” a avut indicații să facă analiza apei potabile pe care o consumă cetățenii. Au făcut toate aceste lucruri, evident că nu face „Apă-Canal” analiza, ei contractează, dar au responsabilitatea de a ține la control acest subiect. Suplimentar clar că mai avem iarăși aceeași gunoiște care este în proces de incinerare, deci pe lângă toate acestea, noi mai avem și alte probleme în comunitate și întreprinderile municipale pe care le avem, ne consolidăm cu toții, vedem de unde mai antrenăm altă tehnică, vedem de unde mai luăm resurse financiare, pentru a-i aproviziona cu dezinfectanți, cu măști, pentru că astăzi în farmacii nu există strictul necesar, nu există mănuși, nu există măști. Nu și-a sistat activitatea nimeni, toți lucrează în regim normal, pentru că vă dați seama ce înseamnă întreprinderea municipală să nu evacueze într-o zi deșeurile sau să nu se ocupe de acest proces de dezinfecție, clar că nu este nivelul dezinfecției cum vedem noi că se face în China, pentru că noi nici pe departe nu suntem asigurați nici cu tehnică, dar nici cu materialele necesare. Nu mai vorbesc de instituțiile medicale, pentru că și ieri chiar am văzut un reportaj, este tragic ceea ce se întâmplă, în instituțiile noastre de sănătate trebuie să fie o atenție sporită...”

Europa Liberă: Am urmărit un reportaj la un post de televiziune și, pe timp de pandemie de coronavirus, medicii de la Spitalul raional Strășeni spuneau că duc lipsă de măști de protecție, de costume speciale și nu doar. Pentru a face față infecției, angajații sunt nevoiți să le cumpere din bani proprii. Este adevărat, e spital raional, nu municipal...

Valentina Casian: „Indiferent de instituție, toate au problema asigurării. Chiar recent am primit din partea unei instituții, nu-i mai dau denumirea, dar instituție de sănătate, că au nevoie și de dezinfectanți, și de echipament, măști, halate, tot necesarul. Ei încearcă să protejeze personalul medical, dar chiar aceasta nu este competența autorităților locale, noi nu putem să spunem că suntem indiferenți. Noi am încercat să lucrăm cu agenți economici și mulțumesc acelor agenți economici care au fost foarte deschiși în asemenea situații și încercăm cumva să ne cooperăm cu toți ca să vedem cu ce suport, cu ce sprijin venim pentru instituțiile medicale din comunitate.”

Europa Liberă: Transportul de călători și-a întrerupt activitatea, dar în raza municipiului aveți distanțe mari, ca un cetățean să ajungă, de exemplu, la locul de muncă acolo unde activitățile sunt în toi?

Valentina Casian: „Este decizia Comisiei pentru situații excepționale a municipiului Strășeni de a sista transportul public. La început activa în regim normal, după care am văzut că este foarte greu să lucrezi cu cetățenii, să-i convingi că trebuie să respecte niște reguli atunci când urcă în transportul public și, ca să minimalizăm acest risc, am decis sistarea acestui serviciu al transportului public în municipiul Strășeni, și nu numai. Sunt agenți economici care nu s-au conformat și, în urma constatărilor Comisiei de monitorizare, am decis sistarea activității acestor unități comerciale. Eu astăzi chiar mă uitam care este situația la marketurile mari Linella, pe care le avem și în Strășeni și sunt în întreaga țară. Primele zile când am intrat în acest magazin, lumea la casă erau unul lângă altul, lipiți unul de celălalt.

Administratorii acestor instituții trebuie să aibă grijă și să lucreze cu cetățeanul


Câteva zile tot intram și făceam observații, le-am dat exemplu: uitați-vă cum se face în Franța, puneți un lipici roșu la distanță de un metru, așa se lucrează cu cetățenii. Și dacă nu o să dați dovadă Dvs. ca administrator al instituției de responsabilitate, nouă ne vine mult mai greu, noi trebuie împreună să vedem cum educăm cetățeanul, ca el să devină mai responsabil și să conștientizeze gravitatea problemei în asemenea situații. Astăzi deja i-am văzut că sunt afară, nu mai intră și nu mai este aglomerația ceea în magazine, stau în ușă și iar la fel lipit unul de celălalt. Deci, administratorul nu are responsabilitate, măcar că este prevăzut acest lucru și în hotărârea Comisiei situații excepționale la nivel național, dar și la nivel local, că el poartă răspundere de fluidizarea persoanelor care vin în aceste centre comerciale și mă refer nu numai la centrele comerciale, ci și la „Poșta Moldovei”, și la bănci. Administratorii acestor instituții trebuie să aibă grijă și să lucreze cu cetățeanul. Am implicat și Inspectoratul de poliție în asemenea situație, și pentru asta le mulțumesc, că este o colaborare foarte bună și cu Inspectoratul de poliție, și cu reprezentanții Serviciului situații excepționale. Sunt foarte responsabili și încercăm cumva să lucrăm cu cetățenii pentru a depăși această situație grea.”

Europa Liberă: Deși a fost instituit cod roșu, deși cetățenii au fost rugați să stea în casă, sunt oameni totuși care se pare că nu s-au conformat acestor rigori, acestor restricții. Cum procedați în situații mai delicate?

Valentina Casian: „Avem și oameni în vârstă, am văzut că este și intră în vigoare de mâine și hotărârea la nivel național, deja sunt restricționate, plimbările acestea sunt interzise persoanelor în vârstă, numai în situația când merg la serviciu sau la procurarea produselor alimentare sau farmaceutice, dar, în linii generale, lumea încă nu a conștientizat cât este de gravă problema și sunt oameni care pur și simplu ies la plimbare. Noi zilnic ne întâlnim cu asemenea situații.”

Europa Liberă: Și o întrebare de mare actualitate. Cât este de greu să duci evidența oamenilor din localitate plecați și reveniți din străinătate? Și din Strășeni mulți localnici au mers să-și câștige bucata de pâine peste hotare. Cunoașteți câți s-au întors din zonele de risc, de exemplu? Iată, cât e de greu să ții la control situația asta?

Valentina Casian: „Noi avem datele statistice ale celor care sunt plecați, dar ele nu sunt reale, de aceea nici nu o să pronunț această cifră. Acum însă ducem o evidență strictă a celor care revin acasă și ei sunt la domiciliu, sunt verificați de personalul medical. Am avut trei-patru zile în urmă 169 de persoane, astăzi sunt 138, au ieșit de sub carantină, au fost până acum la domiciliu. Avem șase persoane din categoria celor suspecți și aceste 139 de persoane care sunt în carantină la domiciliu. Deci, perioada de carantină de 14 zile trebuie să o respecte și sunt urmăriți de medicul de familie. Situația este sub control. Suplimentar lucrăm cu administratorii și educatorii personalului instituțiilor publice, pentru că ei oricum în această perioadă nu sunt în activitate și ei ne ajută să completăm această listă zilnic cu persoanele care revin în țară și sunt în carantină la domiciliu pentru ca să putem duce o evidență.”

Europa Liberă: Pe lângă veștile triste, totuși mai apar și vești bune, am înțeles că tocmai ați fost informați că partenerii Dvs. din Cehia vă oferă o sumă substanțială pentru construcția stației de iepurare. Apropo, problema apei potabile era o problemă mare?

Toate acele proiecte care au fost în derulare noi le continuăm


Valentina Casian: „E o problemă mare. Eu menționez că activitatea primăriei nu a fost sistată, toată lumea lucrează, noi lucrăm și de la distanță, dar sunt angajați care lucrează în birourile din incinta primăriei, au fost stabilite niște reguli, să lucreze doar câte unul singur în birou, încep cu dezinfecția, dar fiecare își continuă activitatea. Toate acele proiecte care au fost în derulare noi le continuăm și ieri-seară chiar am primit această informație, Ambasada cehă și Agenția pentru Dezvoltare Cehă ne-au informat oficial privind finanțarea proiectului de construcția a stației de epurare. Da, noi suntem în proiectul acesta mare „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală”, un proiect care este finanțat de banca germană KfW și acesta prevede construcția aducțiunii Chișinău-Strășeni-Călărași, dar și construcția sistemului intern într-o bună parte din localități din raionul Strășeni și raionul Călărași. Aceasta însă nu este soluționarea integrală a problemei, pentru că nu poți să o aprovizionezi o comunitate cu apă și să nu construiești sistemul intern de canalizare, și să nu construiești o stație de iepurare, că după asta noi suntem sancționați pentru faptul că nu avem unde pompa apele reziduale, fapt care s-a întâmplat pe parcursul ultimilor ani.”

Europa Liberă: Și proiectul se evaluează la cât?

Valentina Casian: „La 47 de milioane de lei, dar este o evaluare estimativă. Acum ei vor lansa procedura de licitație, pentru că aceeași situație care este în Republica Moldova este și în Republica Cehă, de aceea așteaptă să vadă cum vor evolua lucrurile, dar lansează licitația pentru elaborarea proiectului tehnic și construcția stației de epurare.”