Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Natalia Petrea: „Satele sunt cele în care trebuie să investim, deoarece acolo locuiesc cei mai mulți cetățeni."

vezi mai mult

RELUAREA ACTIVITĂȚII GRĂDINIȚELOR ȘI ÎMBUNĂTĂȚIREA POLITICILOR DIN CADRUL PARTENERIATUL ESTIC – SUBIECTE STUDIATE CU CALM!
22.06.2020     
 
CALM ȘI PARTENERII SUNT ALĂTURI DE APL ȘI ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ DE CRIZĂ!
15.06.2020     
 
SUTE DE PRIMARI ȘI FUNCȚIONARI PUBLICI DIN CADRUL APL AU FOST INSTRUIȚI CU SPRIJINUL CALM!
08.06.2020     
 
OAMENI ȘI IDEI CE ADUC PLUS VALOARE COMUNITĂȚILOR LOCALE!
01.06.2020     
 
FINANȚELE PUBLICE LOCALE ȘI LEGILE CE ÎNGRĂDESC ACTIVITATEA APL ÎN VIZORUL CALM!
25.05.2020     
 

Natalia Petrea: „Satele sunt cele în care trebuie să investim, deoarece acolo locuiesc cei mai mulți cetățeni."

      
12.04.2018    

Emisiunea radio

Primarul localității Costești, Ialoveni Natalia Petrea a vorbit în cadrul emisiunii Puncte de Reflecție de la Vocea Basarabiei despre proiectele de dezvoltare a localității, despre necesitatea implicării cetățenilor în soluționarea problemelor, dar și despre descentralizare și autonomie locală.

„E al doilea an de implementare a unui proiect mare, susținut de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, care prevede amenajarea a 5 parcuri în localitate. Acesta necesită investiții foarte mari de infrastructură, din acest motiv, acum suntem în perioada de depunere încă a unui proiect, pentru a-l finisa pe cel inițiat anul trecut. Trei parcuri sunt deja amenajate, iar acum suntem în perioada de curățare a râului Botna. Pentru unii oameni e greu să înțeleagă că trebuie să-și ia bunurile din spațiul public, pentru că unii au scos pe malul râului tot ce nu le trebuia, sau nu le încăpea în gospodărie. Încercăm să îi convingem să-și ia aceste bunuri din spațiul public, pentru că acesta urmează a fi amenajat. Ne dorim ca toți oamenii să înțeleagă că acest efort se face anume pentru ei. Urmează să aibă loc plantarea de primăvară, astfel încât să putem finisa proiectele de construcție a cinci parcuri."

Despre alte investiții în localitate,  primarul de Costești a menționat: "Știm cu toții că fără bani nu poți face nimic într-o gospodărie, cu atât mai mult într-un sat. Bugetele localităților sunt formate în proporție de 70-80% din venituri de consum. Veniturile proprii sunt de aproximativ 30%, insuficiente pentru a face față tuturor cerințelor și nevoilor localității. Ne orientăm spre scrierea proiectelor, spre obținerea de surse bugetare, pentru a putea dezvolta proiectele mari. Acum suntem implicați într-un proiect regional mare de construcție a unui complex turistic sportiv, un stadion regional mare, tot e la al doilea an de implementare. Un alt proiect prevede construcția a 2 km de drum. Suntem permanent în căutare de resurse pentru a le putea finisa pe toate. O bună parte din oameni sunt obișnuiți să creadă că statul trebuie să facă totul, în acest caz statul fiind primăria. Cândva, în perioada sovietică, era centralizat totul, avem și astăzi străzi construite de către stat în acea perioadă, când oamenii nu contribuiau cu nimic. Astăzi, încerc să conving oamenii că contribuția lor este foarte importantă. Din păcate, nu prea beneficiem de investiții europene, de care se bucură poate alte localități, în mod special cele din România, lucru de care m-am convins nu o singură dată. Oamenii din Costești își doresc foarte mult să aibă drumuri bune, unele fiind aproape impracticabile, ceea ce necesită foarte mulți bani pentru a le reconstrui. Nu avem tehnică, nu dispunem de sumele necesare, dar trebuie să mergem pe ele în fiecare zi."

 Potrivit Nataliei Petrea, o altă problemă ar fi aprovizionarea cu apă și canalizarea. 

„În acest sens am început cel mai important proiect al satului nostru care s-a împotmolit din motivul că nu avem încă finanțare din partea Fondului Ecologic. Proiectul  a fost inițiat în 2013 și prevede construcția a 27 km de canalizare, împreună cu stația de epurare, care ar ajuta întregul sat să se conecteze la sistemul de canalizare. Scopul implementării acestuia este de a evita această explozie ecologică care se poate întâmpla, deoarece multe deșeuri ajung în râuri și astfel are loc o impurificare a naturii, lucru care tot noi îl vom resimți, sau deja îl resimțim. Sperăm că Fondul Ecologic va găsi resurse, astfel încât să putem finaliza proiectul. În afară de aceasta, proiectul a fost conceput așa încât fiecare gospodărie să contribuie cu 15%, ceea ce constituie 1500 de lei de la fiecăre gospodărie. Este de datoria noastră să-l finalizăm, inclusiv prin contribuțiile noastre. Unii încă mai consideră că nu trebuie să achite până nu văd lucrul finalizat, deși ar trebui să conștientizeze că dacă nu achită, proiectul nu poate continua."

Primarul a amintit că Costeștiul este a doua localitate din Republica Moldova după mărime și din acest motiv este puțin mai greu să se ajungă la nivelul pe care ni-l dorim cu toții, dar nu este imposibil. „Ne dorim să inițiem și proiecte de parteneriat public-privat. Sunt foarte mulți bani care sunt în privat, dar neîncrederea în stat, atât la nivel național, cât și la nivel local,  lipsa unor bune practici îi fac pe potențialii investitori să nu fie atât de deschiși, sau poate există această deschidere, dar noi nu știm cum să-i identificăm. Noi suntem în căutarea unui partener privat pentru a dezvolta un azil de bătrâni, într-o construcție nevalorificată, care ar putea găzdui 20-25 de bătrâni, deoarece suntem convinși că mulți oameni în etate așteaptă ca aceste servicii să fie dezvoltate la noi în țară."

Despre descentralizare Natalia Petrea susține că „nu suntem pregătiți pentru autonomie și nici pentru descentralizare deoarece nu dispunem de surse pentru a putea supraviețui din punct de vedere financiar. Tot ce e legat de autonomie și descentralizare nu poate fi realizat fără bani. Am examinat asemenea practici în alte țări, acolo unde autonomia locală și descentralizarea funcționează, chiar și statul este organizat prin descentralizare regională sau locală, iar bugetul de stat este descentralizat pentru ca să poată funcționa comunitățile. În România, de exemplu, există Planul Național de dezvoltare locală, iar primarii pot aplica și la acest program. Sunt și alte proiecte România unde primarii pot aplica pentru finanțare. Și noi avem nevoie de această susținere a satelor, deoarece nimeni nu va putea anula adevărul spus de Blaga și anume faptul că veșnicia s-a născut la sat. Satele sunt cele în care trebuie să investim, pentru că acolo locuiesc cei mai mulți cetățeni."

Departamentul de Comunicare al CALM

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney