Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Autonomia locală reală ar produce efecte asupra calității vieții cetățenilor

vezi mai mult

RELUAREA ACTIVITĂȚII GRĂDINIȚELOR ȘI ÎMBUNĂTĂȚIREA POLITICILOR DIN CADRUL PARTENERIATUL ESTIC – SUBIECTE STUDIATE CU CALM!
22.06.2020     
 
CALM ȘI PARTENERII SUNT ALĂTURI DE APL ȘI ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ DE CRIZĂ!
15.06.2020     
 
SUTE DE PRIMARI ȘI FUNCȚIONARI PUBLICI DIN CADRUL APL AU FOST INSTRUIȚI CU SPRIJINUL CALM!
08.06.2020     
 
OAMENI ȘI IDEI CE ADUC PLUS VALOARE COMUNITĂȚILOR LOCALE!
01.06.2020     
 
FINANȚELE PUBLICE LOCALE ȘI LEGILE CE ÎNGRĂDESC ACTIVITATEA APL ÎN VIZORUL CALM!
25.05.2020     
 

Autonomia locală reală ar produce efecte asupra calității vieții cetățenilor

      
05.02.2018    

Emisiunea radio

În cadrul emisiunii Vocea Administrației Publice Locale din 3 februarie, experții Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Rusu și Alexandru Morcov au vorbit despre Ziua autonomiei locale și a lucrătorului din administrația publică, sărbătorită la 1 februarie, așteptările pentru 2018 și problemele cele mai importante cu care se confruntă administrațiile comunităților locale.

Expertul CALM, Viorel Rusu a amintit că avem legislație în domeniul Administrației Publice Locale, iar din punct de vedere juridic, autonomia locală este în cadrul normativ. „Trebuie să ne întrebăm însă dacă avem o autonomie locală reală. Autoritățile locale necesită o autonomie locală reală, pentru ca cetățenii să se simtă confortabil în localitatea lor, să aibă parte de servicii de calitate, să nu fie nevoiți să depună efort pentru a se deplasa  și a se confrunta cu birocrația. La capitolul legislativ stăm bine, dar trebuie ca aceste mecanisme să fie duse până la capăt. Să asigurăm ca aceste principii să treacă ca un fir roșu prin toate domeniile. Avem mult de lucru. S-au creat multe documente de politici, dar nu s-au realizat."

 Expertul s-a referit și la faptul că de la centru nu se cedează o parte din atribuții: „Datorită mentalității și implicării politicului, batem pasul pe loc. Atribuția poate fi îndeplinită la nivel local, prin crearea de condiții și de alocare a resurselor. Dacă este posibil de realizat la nivel central, totul este posibil și la nivel local. Trebuie de pregătit specialiști. De întreprins măsuri într-o ordine anumită, pentru a avea un efect."

Expertul CALM Alexandru Morcov a explicat de unde vin reacțiile de nemulțumire ale cetățenilor: Se discută mult despre reforme, dar cetățenii nu simt în buzunar și în calitatea vieții o schimbare.  Descentralizarea parțială a Fondul Rutier reprezintă o schimbare, realizată la insistența CALM, care a venit din solicitările membrilor CALM - primarilor, consilierilor. Politicile statului nu duc la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Oamenii părăsesc localitățile rurale pentru că nu au servicii fundamentale și un loc de muncă pentru a putea achita aceste servicii. Cetățenii noștri pleacă peste hotare și trăiesc în localități rurale unde întâlnesc aceste condiții.

Alexandru Morcov a identificat și alte probleme, cum ar fi cea a infrastructurii rutiere, dar  și a lipsei surselor de venit în mediul rural și local: „Pentru a ține cetățeanul la sat, trebuie de creat căi de acces. Oamenii trebuie reorientați, pentru că agricultura nu mai este ce a fost înainte. Domeniul s-a dezvoltat, tehnologizat și nu se mai necesită multă mână de muncă. Trebuie create condiții pentru investitori așa încât să apară locurile de muncă. Multe dintre companiile care activează în Republica Moldova au sediul la Chișinău. Trebuie de revăzut acest lucru, pentru ca și colectivității locale să poată beneficia de veniturile din impozite. Autoritățile Publice Locale nu dispun de mecanisme reale de a identifica venituri. Totodată, statul și-a asumat unele obligațiuni, cum ar fi cele de a delimita proprietățile publice, de a le înregistra, evalua și retransmite colectivităților locale. În alte țări, statul nu dorește să dețină aceste bunuri, deoarece majoritatea dintre ele nici nu reprezintă interes statal. Trebuie revăzut acest concept, poate ele reprezintă interes local și să treacă în proprietatea locală. Statul de multe ori scoate aceste bunuri la privatizare și lezează interesul local."

Un alt subiect important al emisiunii a fost cu privire la cine ar trebuie să gestioneze pădurile și lacurile de acumulare. Viorel Rusu a declarat că și pădurile pot fi date în gestionarea autorităților locale: „În aceasta și constă descentralizarea. Colectivitatea locală trebuie să beneficieze de aceste valori. Acest lucru nu înseamnă că dacă autoritatea centrală va da în gestiune pădurile autonomiei locale, administrația locală nu ar putea să facă față acestei sarcini. Autoritatea centrală trebuie să înțeleagă că nu poate gestiona lucrurile de la nivel local. Același lucru se întâmplă și cu resursele naturale. Autonomia locală nu este un  moft.  De la centru nu poți gestiona totul, de la nivel local se cunosc mai bine problemele care necesită a fi soluționate."

Alexandru Morcov a spus că motivele care tărăgănează aceste reforme, formulate de autoritatea centrală, sunt că nu ar exista specialiști care să preia frâiele la nivel local. „ De ce se crede că la nivel central sunt capacități și nu s-ar găsi și la nivel local? Nu tot cetățenii Republicii Moldova au devenit acești specialiști de la centru? Care ar fi interesul unui tânăr de a lua decizia să lucreze în administrația publică dacă nu i se oferă facilități de salarizare și alte compensații sociale? Ce perspectivele de viitor are un tânăr specialist în sat? Ce l-ar motiva să lucreze în administrația publică? Moldovenii au fost nevoiți să plece în diferite țări,  au o reputație bună, sunt specialiști respectați și apreciați, iar noi nu-i apreciem."

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney