Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Vasile Sîrbu: „După reorganizarea Trezoreriilor, săptămânal trebuie să ducem contractele pentru semnare la o distanță de 100 de km"

vezi mai mult

RELUAREA ACTIVITĂȚII GRĂDINIȚELOR ȘI ÎMBUNĂTĂȚIREA POLITICILOR DIN CADRUL PARTENERIATUL ESTIC – SUBIECTE STUDIATE CU CALM!
22.06.2020     
 
CALM ȘI PARTENERII SUNT ALĂTURI DE APL ȘI ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ DE CRIZĂ!
15.06.2020     
 
SUTE DE PRIMARI ȘI FUNCȚIONARI PUBLICI DIN CADRUL APL AU FOST INSTRUIȚI CU SPRIJINUL CALM!
08.06.2020     
 
OAMENI ȘI IDEI CE ADUC PLUS VALOARE COMUNITĂȚILOR LOCALE!
01.06.2020     
 
FINANȚELE PUBLICE LOCALE ȘI LEGILE CE ÎNGRĂDESC ACTIVITATEA APL ÎN VIZORUL CALM!
25.05.2020     
 

Vasile Sîrbu: „După reorganizarea Trezoreriilor, săptămânal trebuie să ducem contractele pentru semnare la o distanță de 100 de km"

      
26.01.2018    

Emisiunea radio

După ninsorile de săptămâna trecută, pe drumurile din toată republica s-a format un strat de gheață, care aduce mari bătăi de cap locuitorilor, dar și autorităților locale. Din cauza resurselor financiare modeste, primarii cu greu fac față acestei situații și așteaptă ajutorul autorităților centrale. Este și cazul primarului din comuna Căzănești, Telenești, Vasile Sîrbu care, parțial, totuși a reușit soluționarea problemei. Invitat la emisiunea Puncte de Reflecție cu CALM de la Vocea Basarabiei, primarul spune că a avut o colaborarea bună cu reprezenanții Serviciului pentru situații excepționale din localitate.

„Chiar din primele momente ale ninsorii, tractorul a început să curețe drumurile din localitate. Problema este că ne lipsește personalul care ar dori să lucreze și noaptea. Mulți se plâng că nu au un serviciu, dar când vine momentul să facă ceva pentru localitate, nu gratis, doritori nu se prea găsesc. Avem un post de pompieri și le mulțumim colegilor de acolo care ne-au ajutat."

O altă îngrijorare a primarului este reorganizarea celor 38 de trezorerii teritoriale în cinci structuri regionale, raionul Telenești fiind deservit de unitatea din municipiul Bălți.

„Este o absurditate ca  12 raioane  să fie deservite la Bălți, în condițiile în care se putea de lăsat o singură persoană la Telenești și care ar fi putut să se ocupe de înregistrarea contractelor. Dacă se va implementa un program online de înregistrare a contractelor, atunci lucrurile ar fi mult mai simple. În condițiile actuale însă nu credem că este normal să ducem în fiecare săptămână contractele pentru semnare la o distanță de o sută de km, într-o singură direcție. Sunt niște cheltuieli pe care trebuie să și le asume APL, din banii pe care nu-i avem."

În altă ordine de idei, în cadrul emisiunii s-a vorbit despre dezstrul ecologic care s-a produs în luna august, anul trecut, în satul Căzăneşti, raionul Teleneşti, atunci când râul Răut, care trece prin localitate a secat, practic, în totalitate. Primarul Vasile Sîrbu spune că până în momentul de față nu au fost întreprinse măsuri clare pentru a preveni o asemenea catastrofă și nu știe ce se va întâmpla la următoarea secetă.

„Comisia parlamentară s-a întrunit la Brânzeni, dar deocamdată nu am avut niciun răspuns clar. Din câte cunosc, hidrocentrala continuă să activeze. Suprafața apei a revenit la normal, iar atât timp cât există precipitații, acest lucru nu ne afectează, mă tem însă că la prima secetă dezastrul ar putea să se repete."

Despre Congresul Autorităților Locale, Vasile Sîrbu a spus că este o organizație datorită căreia primarii se fac auziți.  „Participăm la diverse seminare organizate de CALM, mergem în vizite de studiu în alte țări, sunt niște experiențe care ne ajută în activitatea de zi cu zi. De multe ori, după aceste vizitele de studiu ne întoarcem cu o altă abordare a problemelor ce trebuie soluționate în localitate".

Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney