Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Emisiuni Audio | Republica Moldova acumulează restanțe la capitolul descentralizării si cel al democrației locale

vezi mai mult

RELUAREA ACTIVITĂȚII GRĂDINIȚELOR ȘI ÎMBUNĂTĂȚIREA POLITICILOR DIN CADRUL PARTENERIATUL ESTIC – SUBIECTE STUDIATE CU CALM!
22.06.2020     
 
CALM ȘI PARTENERII SUNT ALĂTURI DE APL ȘI ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ DE CRIZĂ!
15.06.2020     
 
SUTE DE PRIMARI ȘI FUNCȚIONARI PUBLICI DIN CADRUL APL AU FOST INSTRUIȚI CU SPRIJINUL CALM!
08.06.2020     
 
OAMENI ȘI IDEI CE ADUC PLUS VALOARE COMUNITĂȚILOR LOCALE!
01.06.2020     
 
FINANȚELE PUBLICE LOCALE ȘI LEGILE CE ÎNGRĂDESC ACTIVITATEA APL ÎN VIZORUL CALM!
25.05.2020     
 

Republica Moldova acumulează restanțe la capitolul descentralizării si cel al democrației locale

      
13.11.2017    
La 11 noiembrie, curent, Victor Rusu a avut alături la o nouă ediție a emisiunii Vocea Administrației Locale doi dintre liderii Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, director executiv și Alexandru Osadci, coordonator de Proiecte.
Cele mai importante subiecte abordate au fost consecințele neimplementării angajamentelor privind descentralizarea puterii în Republica Moldova, importanța semnării Acordului de cooperare între CALM și Congresul Municipalităților din Rusia, dar și vizita de studiu a unui grup format din circa 50 de primari în România.
Pentru început, directorul executiv al CALM a trecut în revistă câteva evenimente importante din agenda Congresului Autorităților Locale din Moldova care au avut loc în ultimul timp, pentru ca radio-ascultătorii să înțeleagă și mai bine activitatea acestei organizații: "Am organizat o conferință împreună cu Ambasada Franței privind cooperarea descentralizată, un concept de succes în alte țări, prin care se oferă mai multe servicii ce permit dezvoltarea proiectelor de canalizare și apă potabilă, turism ș.a. Modelul francez de organizare statală, administrare locală și descentralizare este unul exemplar. Un alt eveniment important a fost un seminar dedicat doamnelor primar în domeniul comunicării, predat de experți cu renume, pentru ca primarii să poată avea o bună comunicare cu cetățenii, mass-media, donatorii, să știe cum să se comporte în procesul de comunicare. A fost un seminar foarte util. Am primit reacții foarte bune din partea celor care au participat. Recent, în Republica Moldova au fost reprezentanți ai Asociației Municipalităților și Autorităților Locale din Letonia. Este o țară foarte apropiată Republicii Moldova ca mentalitate, iar CALM are o cooperare foarte bună cu această asociație. Am făcut schimb de idei și am stabilit prioritățile pentru perioada următoare. A avut loc o masă rotundă unde s-a discutat despre efectele descentralizării Fondului rutier,  dificultățile întâmpinate în cadrul implementării acestuia și posibilitățile de a-l perfecționa. La acest capitol, s-a constatat o conlucrare foarte bună cu Guvernul. Rezultatele descentralizării Fondului rutier aduce beneficii pentru cetățenii Republicii Moldova.
Aproape 50 de primari au vizitat două comune din România (Ciugud și Cornu), unde au văzut cum datorită fondurilor europene, a avut lor schimbarea la față a acestor localități despre care deja se spun legende. Pe lângă posibilitatea de a discuta cu cei doi primari, colegii noștri au avut întâlniri și cu alți aleși locali din regiune. Primarii au văzut cum au fost realizate politicile de dezvoltare ale satului, politici și strategii trasate pe zeci de ani înainte, multidimensional. Au fost realizate serviciile importante de apă și canalizare, după care s-a realizat chiar și un club de golf, care generează venituri și locuri de muncă. Au fost realizate proiecte care păreau fantastice, irealizabile. Spre exemplu în Cornu, mergi prin comună și te simți ca într-un oraș. Curățenie ideală. Toate serviciile puse la punct, școală, iluminat, bibliotecă. În Republica Moldova vorbim foarte mult despre locuri de muncă, dar la noi în sate nu avem condiții minime - apă și canalizare. Trebuie să învățăm cum să păstrăm cetățenii acasă. La noi se discută cum să avem mai puține primării, deși dimpotrivă, ar trebui să investim mai mult în satele noastre, ca oamenii să se întoarcă acasă", a subliniat Viorel Furdui...
O altă realizare recentă a CALM a fost vizita unor membri CALM la Moscova, la invitația Congresului General al Municipalităților din Federația Rusă. Este cea mai importantă organizație din Rusia care reunește toate autoritățile locale.  „Acolo au fost puse bazele unor acorduri de parteneriat. Este un lucru foarte bun. Este un proces firesc, de globalizare."
În contextul descentralizării financiare și în special a Fondului rutier, Alexandru Osadci, Coordonator de Proiecte CALM a menționat că fondurile au fost asimilate foarte bine. „Este un indicator încurajator, de unde deducem că autoritățile locale sunt pregătite să absoarbe și fondurile europene. În 2016 s-au făcut foarte multe lucruri privind descentralizarea, în schimb, în 2017 procesul s-a oprit. Este nevoie de curaj politic. Autoritățile locale sunt creative și inventive, vin mereu cu idei pentru a găsi resurse, au o imaginație impresionantă". Potrivit expertului CALM, la moment, singura soluție a APL este utilizarea eficientă a cheltuielilor. „Noi luptăm cu două fenomene: impunerea coeficienților adiționali fără resursele de acoperire și cu încercarea plafonării veniturilor autorităților publice locale."
În altă ordine de idei, Viorel Furdui a declarat că politica bugetar-fiscală nu prevede nicio măsură pentru 2018. „În asemenea condiții, vor apărea foarte multe întrebări din partea partenerilor europeni, în fața cărora RM și-a asumat niște angajamente. Vom ajunge în situația când se va constata că anumite Legi adoptate nu sunt implementate. Foia de Parcurs care a fost semnată de către Guvernul RM și Consiliul Europei și contrasemnată de CALM stabilește niște lucruri concrete ce trebuiau îndeplinite, iar timpul pentru a realiza aceste obiective  deja a expirat. Congresul Puterilor Locale și Regionale a Consiliului Europei a stabilit că în prima jumătate a anului 2018 va întreprinde o vizită de monitorizare la Chișinău, iar în rezultatul acesteia va fi elaborat un raport. Tot în 2018 va fi aprobat Raportul privind starea democrației locale din RM: statutul alesului local, organizarea și funcționarea autonomiei locale, descentralizarea financiară, cum a fost implementată Foaia de parcurs, sau Strategia descentralizării. Să ne amintim că atunci când unor orașe le-a fost acordat statut de municipiu, guvernarea și-a asumat obligația ca această schimbare să fie efectivă și vizibilă. În realitate s-a schimbat doar denumirea, iar sub aspect organizațional, statutar, financiar, totul a rămas cum era. Dacă nu finalizăm acest proces, atunci discredităm însăși ideea unor asemenea acțiuni. În asemenea caz, ne întrebăm de ce a fost nevoie de acest efort logistic, financiar, discuții,dezbateri, pentru a aproba o decizie pur formală, care nu dă nimic acestor orașe?"
Viorel Furdui a fost întrebat și despre ceea ce se întâmplă pe scena politică municipală din Chișinău, după ce Silvia Radu a fost numită Primar General interimar al capitalei de către viceprimarul Nistor Grozavu: „Pot doar să mă refer la Rezoluția Consiliului Europei. În cazul primarului (nr. Dorin Chirtoacă) sunt mai multe încălcări ale Cartei. Cu siguranță, situația care s-a creat în Chișinău este complicată și s-a trecut de unele limite, la care nu trebuia să se ajungă. Se creează precedente periculoase pentru democrația locală."
În contextul dezbaterilor din studio, invitații au concluzionat că doar descentralizarea puterii, dar și a resurselor financiare ar putea genera modernizarea comunităților locale.
 
Comentarii Adaugă comentariu
Comentaţi autorizându-vă cu:  Congresul Autorităților Locale din Moldova Facebook Google Twitter Вконтакте OpenID Yandex Mail.ru Loginza MyOpenID WebMoney