Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Un lac din satul Căpriana a fost curățat în cadrul unui proiect susținut de Ambasada Franței

vezi mai mult

În comuna Feștelița va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice
26.06.2020      stiri.md   
 
Programul USAID Comunitatea Mea selectează noi APL-uri pentru a beneficia de asistența USAID începând cu 2020
26.06.2020     
 
CALM solicită includerea APL de nivelul I în lista beneficiarilor de indemnizații unice pentru angajații infectați cu COVID-19
26.06.2020     
 
Implicarea diasporei în dezvoltarea localităților de origine devine o practică națională, prin programul DAR 1+3
20.06.2020     
 
Votează Moldova! Un proiect realizat în Cantemir și Ocnița concurează la premiul UE pentru energie durabilă 2020
16.06.2020      ecopresa.md   
 

Un lac din satul Căpriana a fost curățat în cadrul unui proiect susținut de Ambasada Franței

      
07.11.2017     http:

Un lac din satul Căpriana, raionul Strășeni, a fost curățat, tratat și aerat în cadrul unui proiect susținut de Ambasada Franței în Republica Moldova. Lucrările au fost efectuate pe parcursul a șase luni și au costat 18 mii de euro, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

Mai multe teste de laborator efectuate au arătat că lacul avea nivelul înalt de eutrofizare (fenomen ce face ca apele să fie din ce în ce mai sărace în oxigen, distrugând în final fauna acvatică), ca rezultat fiind mirosuri intense, mortalitate a peștilor și invazie a algelor. Pentru soluționarea problemelor a fost instalat un sistem de aerare ce pompează apa de la fundul lacului spre suprafață, îmbunătățind astfel transparența ei. Totodată, crește oxigenul în apă, sunt evacuate gazele toxice și urât mirositoare și este stimulată viața biologică a lacului.

„Curățarea lacului din preajma mănăstirii Căpriana este un proiect mic, dar ne dorim o colaborare eficientă pentru a dezvolta asemenea proiecte și în alte localități ale Republicii Moldova. Mă gândesc la orașul Chișinău, unde în fiecare parc este câte un lac”, a spus ambasadorul francez, Pascal Vagogne, în timpul unei vizite.