Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | Descentralizarea fondului rutier - o șansă reală pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova

vezi mai mult

Lucrările la stația de epurare din Cantemir sunt pe ultima sută de metri
28.06.2020     
 
Ion Veste, primarul din Zaim, Căuşeni: "Satul trebuie să scape de sărăcie. Modernizarea infrastructurii în mediul rural cere investiții colosale."
01.06.2020     
 
Cum activează autoritățile publice locale pe timp de pandemie
21.05.2020      prime.md   
 
VIDEO: “Cu drag de Colibaşi” sau cum satul Colibaşi a devenit BRAND de raion
17.05.2020      moldova9.com   
 
Viorel Furdui: „Înfrățirile si parteneriatele între localitățile din RM cu cele din România - o cale sigură de aliniere la standarde UE și de dezvoltare locală.”
26.02.2020     
 

Descentralizarea fondului rutier - o șansă reală pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova

      
16.10.2017     10tv.md
Ca urmare a modificărilor Legii Fondului Rutier și Legii pentru Finanțe Publice în martie 2017, 50% din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova sunt direcționate către autoritățile publice locale de nivelul I, în funcție de numărul populației prezente în unitățile teritorial administrative respective. Către autoritățile publice locale de nivelul II, banii ajung în funcție de lungimea infrastructurii drumurilor, exprimată în km echivalenți. Astfel, în 2017, toate primăriile vor primi 385, 9 milioane lei repartizați după numărul populației, ceea ce ar însemna aproximativ 115 mii lei la o mie de lucuitori.  Astăzi, orice persoană care merge în satul de baștină sau în orice alt sat din Republica Moldova observă că drumurile se repară, lucru nemaivăzut până acum în zonele rurale. Cum decurg lucrurile la acest capitol în satul Tîrșiței, raionul   Telenești a încercat să afle echipa de la 10 TV, în cadrul emisiunii Ora Primarului.
Ion Tulbure, primarul localității consideră că descentralizarea Fondului Rutier este o inițiativă binevenită și așteptată de mult timp. Potrivit edilului, până acum banii se repartizau, de cele mai multe ori, în funcție de culoarea politică a guvernanților. „Dacă această decizie s-ar fi luat mai devreme, cred că astăzi toate drumurile din Tîrșiței erau reparate. Oricum suntem mulțumiți că măcar acum carul s-a urnit din loc."
 Anul acesta, din bugetul raional al Fondului Rutier,  la drumul de acces în satul Tîrșiței au fost alocate 2 milioane de lei. Ion Tulbure s-a arătat convins de faptul că până la sfârșitul lunii octombrie, curent,  lucrările de reparație se vor finaliza.  Edilul a mai specificat că din bugetul raional au mai obținut încă un milion de lei pentru reparația drumului de legătură cu satul Flutura.
„Este primul an când datorită CALM, Fondul Rutier a ajuns și în satul nostru. Sunt primar de 18 ani și în toți acești ani nu am reușit decât să nivelez drumurile din sat și să acoperim cu pietriș câteva sute de metri. Odată cu descentralizarea acestui Fond avem posibilitatea să reparăm capital sau să construim drumurile locale. Populația este foarte mulțumită deoarece, zeci de ani, pe vreme rea nu era acces în unele mahalale. Aceste rezultate le avem datorită CALM, unității primarilor și dialogului constructiv cu guvernul. Au fost negocieri crâncene, de lungă durată. Totuși,  premierul Pavel Filip a fost receptiv față de problema abordată și astfel am reușit soluționarea unei probleme majore pentru toate comunitățile rurale. De fapt, de această victorie a noastră în lupta pentru descentralizarea Fondului Rutier beneficiază toți locuitorii Republicii Moldova."