Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | (video) Ce s-a schimbat de când cele 8 orașe au devenit municipii

vezi mai mult

Lucrările la stația de epurare din Cantemir sunt pe ultima sută de metri
28.06.2020     
 
Ion Veste, primarul din Zaim, Căuşeni: "Satul trebuie să scape de sărăcie. Modernizarea infrastructurii în mediul rural cere investiții colosale."
01.06.2020     
 
Cum activează autoritățile publice locale pe timp de pandemie
21.05.2020      prime.md   
 
VIDEO: “Cu drag de Colibaşi” sau cum satul Colibaşi a devenit BRAND de raion
17.05.2020      moldova9.com   
 
Viorel Furdui: „Înfrățirile si parteneriatele între localitățile din RM cu cele din România - o cale sigură de aliniere la standarde UE și de dezvoltare locală.”
26.02.2020     
 

(video) Ce s-a schimbat de când cele 8 orașe au devenit municipii

      
12.07.2017     unimedia.info

Începând cu acest an, orașele Cahul, Hânceşti, Ungheni, Orhei, Soroca, Edineţ, Ceadîr-Lunga și Strășeni sunt oficial municipii. Însă, doar pe hârtie și în denumire. Despre asta a vorbit directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, la emisiunea Alb&Negru de la UNIMEDIA.

”S-a vorbit foarte mult despre faptul că se acordă statut de municipiu pentru 8 orașe, dar mai departe de denumire nu s-a mers. Era o propunere ca cel puțin la nivel de venit să aibă puțin mai mult, dar nici asta nu s-a acceptat. În afară de denumire nimic nu s-a schimbat”, a povestit invitatul.

Viorel Furdui spune că aceste entități în continuare funcționează ca orașe. ”Am avut o întâlnire cu colegii de la aceste municipii nou create, am elaborat propuneri, inclusiv modificarea legislației care ar putea întâri aceste municipii, dar din păcate recent am primit un răspuns de la Ministerul Finanțelor că majoritatea propunerilor nu se acceptă”, a mai spus directorul executiv al CALM. 

Potrivit invitatului, ar fi bine ca majoritatea orașelor noastre, centre raionale să primească un asemenea statut. Lucrul acesta se încadrează în reforma administrativ-teritorială. ”Astea sunt lucruri reale de făcut. Trebuie de umblat la impozite, la taxe, la organigramă, la statutul acestor orașe. Mulți primari mi-au spus că nu au nevoie nici de bani, numai să nu le încurce în activitate. Cu atâtea impedimente, atâtea bariere se creează impresia că mecanismul statului nu e făcut pentru a ajuta omul liber să activeze, dar din contra, ca să îl împiedice. Este un paradox”, a conchis Viorel Furdui.