Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | Program transnațional. Cinci milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare regională, oferite de UE

vezi mai mult

Lucrările la stația de epurare din Cantemir sunt pe ultima sută de metri
28.06.2020     
 
Ion Veste, primarul din Zaim, Căuşeni: "Satul trebuie să scape de sărăcie. Modernizarea infrastructurii în mediul rural cere investiții colosale."
01.06.2020     
 
Cum activează autoritățile publice locale pe timp de pandemie
21.05.2020      prime.md   
 
VIDEO: “Cu drag de Colibaşi” sau cum satul Colibaşi a devenit BRAND de raion
17.05.2020      moldova9.com   
 
Viorel Furdui: „Înfrățirile si parteneriatele între localitățile din RM cu cele din România - o cale sigură de aliniere la standarde UE și de dezvoltare locală.”
26.02.2020     
 

Program transnațional. Cinci milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare regională, oferite de UE

      
18.05.2017     www.canal3.md

Uniunea Europeană oferă Moldovei cinci milioane de euro, sub formă de granturi, pentru proiecte de dezvoltare regională. Beneficiare pot fi autorităţile locale, ONG-urile şi agențiile de stat specializate. Banii au fost alocaţi în cadrul Programului transnațional "Dunărea 2014-2020", iar proiectele eligibile sunt cele privind eficienţa energetică, transportul, protecţia mediului, dezvoltarea culturii sau a turismului.

Primarul satului Pănăşeşti, raionul Străşeni, vrea ca localitatea sa să fie inclusă într-un traseu turistic. Acum funcţionarul caută parteneri din Uniunea Europeană, condiţie obligatorie cerută de finanțatori. 

"La noi este aşa o zonă foarte pitorească. Mă gândesc acolo poate să facem o zonă turistică alături este mănăstirea Căpriana, mănăstirea Hâncu, aşa un traseu turistic clar că acesta trebuie să înceapă în România, Moldova, Ucraina. Partener în România am, trebuie al treilea să-l identific", a comunicat primarul satului Pănăşeşti, Valeriu Bujoreanu.

Tot de turism sunt preocupate şi autorităţile din Soroca.

"În cetatea Soroca să fie organizate cât mai multe expoziţii, ne-am gândit să cumpărăm prin intermediul acestui proiect costume, cumpărarea machetelor, a armelor ce ţin de epoca Evului Mediu. Astfel, cetatea Soroca va deveni mai atractivă pentru turişti", a menţionat şefa Secţiei Proiecte Investiţionale, Soroca, Tatiana Robu.

Iar Primăria din Făleşti speră să obţină bani pentru a repara strada Ştefan cel Mare din centrul oraşului, construită în 1930 din pavaj de granit şi care are statut de monument arhitectural.

"Dacă vom izbuti să obţinem bani va fi un succes pentru oraş şi pentru toţi cetăţenii raionului Făleşti şi nu numai. Totul va fi cum a fost în anii 30. Va fi amenjată piaţa centrală, felinare din epoca ceea, este un proiect interesant", a spus directorul centrului cooperare 
transfrontalieră, Vitalie Cimpoieş.

Autorităţile centrale îi îndeamnă pe potenţialii beneficiari să vină cu proiecte bune.

"Scopul proiectului este de a prioritiza şi a face ca în Republica Moldova serviciile publice să fie mult mai accesate şi mai aproape de cetăţeni. Prin implementarea acestor proiecte vom face ca în Republica Moldova să fie un viitor mai bun", comunicat ministrul Dezvoltării 
Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bâtcă.

La program participă 14 state, nouă dintre ele fiind din Uniunea Europeană. Bugetul total este de 232 de milioane de euro. 85 la sută din bugetele proiectelor sunt acoperite de Uniunea Europeană, iar restul trebuie identificaţi de beneficiari. Data limită de depunere a dosarelor este 6 iunie.