Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Prima Grădină Botanică din provincie va fi la Cimişlia

vezi mai mult

În comuna Feștelița va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice
26.06.2020      stiri.md   
 
Programul USAID Comunitatea Mea selectează noi APL-uri pentru a beneficia de asistența USAID începând cu 2020
26.06.2020     
 
CALM solicită includerea APL de nivelul I în lista beneficiarilor de indemnizații unice pentru angajații infectați cu COVID-19
26.06.2020     
 
Implicarea diasporei în dezvoltarea localităților de origine devine o practică națională, prin programul DAR 1+3
20.06.2020     
 
Votează Moldova! Un proiect realizat în Cantemir și Ocnița concurează la premiul UE pentru energie durabilă 2020
16.06.2020      ecopresa.md   
 

Prima Grădină Botanică din provincie va fi la Cimişlia

      
26.04.2016     gazetadesud.md

Preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca a efectuat, la 19 aprilie 2016, o vizită de lucru în raionul Cimişlia. S-a întâlnit cu preşedintele raionului, Mihail Olărescu, după care a participat la o întâlnire cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi servicii desconcentrate, agenţi economici, lideri ai gospodăriilor ţărăneşti din raion.

În vizita sa, preşedintele AŞM a fost însoţit de un grup de cercetători din cadrul Academiei de Științe. Preşedintele AŞM a trecut în revistă aspecte ce vizează activitatea, dar şi realizările comunităţii ştiinţifice, personalităţile care înregistrează succese remarcabile în ştiinţa autohtonă. Acad. Gheorghe Duca le-a vorbit celor prezenţi despre crearea în cadrul instituţiei academice a Liceului şi Universităţii AŞM, modul de selectare al elevilor, performanţele acestora. Cu titlu special, preşedintele AŞM a menţionat relaţiile Republicii Moldova cu comunitatea europeană, despre participarea în Programul Orizont 2020. Domnia Sa a remarcat că cercetătorii noştri s-au implicat activ în identificarea partenerilor din străinătate şi aplicarea în comun la apelurile deschise.

duca 4

Acad. Gheorghe Duca a răspuns la întrebările celor prezenţi care au vizat, în special, probleme cu care se confruntă localnicii de mai mult timp. O problemă stringentă a constă în reabilitarea regimului hidrologic a râului Cogâlnic şi identificarea posibilităţilor privind deşertizarea spaţiului dintre Prut şi Nistru. De asemenea, participanţii la întrunire s-au arătat preocupaţi de stoparea exodului de creieri, crearea condiţiilor necesare pentru tineri ca aceştia de a nu părăsi ţara, dar să pună umărul la construirea unui viitor prosper acasă. Reprezentanţii administraţiei locale au intervenit cu rugămintea ca Academia de Ştiinţe să contribuie la elaborarea unui suport informaţional, în speranţa că în baza acestei strategii se va face o analiză temeinică a potenţialului economic al raionului, iar ulterior ar fi posibil de a atrage fonduri şi investiţii necesare pentru Cimişlia.

Preşedintele AŞM a dat asigurări că această problemă poate fi hotărâtă în timpul cel mai apropiat, inclusiv, cu concursul nemijlocit al Institutului Dezvoltării Societăţii Informaţionale, dar şi cu implicarea Institutului Naţional de Cercetări Economice care are deja o experienţă în elaborarea strategiilor în domeniul economic. Mai mult ca atât, preşedintele Duca a promis ca va examina posibilitatea delegării unui grup de experţi din cadrul Academiei, care să ofere consultaţii şi informaţii utile privind scrierea corectă a proiectelor, pentru ca aceştia să poată participa la toate proiectele de interes.

duca 2

În continuare, dr., conf. univ. Aliona Mereuţă, decan al Facultăţii ştiinţe exacte a Universităţii AŞM, a făcut pentru participanţii la întrunire o prezentare a instituţiei şi a invitat tinerii să vină să-şi facă studiile la facultăţile universităţii, pentru ca ulterior să aplice la unul din institutele AȘM și să îmbrățișeze o carieră în cercetare.

După şedinţă, preşedintele AŞM a vizitat teritoriul unde cândva era zona umedă, aşa-numita „Iazul lui iepure”. Zona respectivă a fost prezentată de primarul or. Cimişlia, Gheorghe Răileanu. Primăria mizează, în primul rând, pe reabilitarea regimului hidrologic al râului Cogâlnic, reabilitarea unei biosfere ecologice, unui sistem ecologic echilibrat care a fost cândva. Lacul respectiv ar putea servi ca un acumulator pentru râul Cogâlnic și asta pentru că vara râul are un debit destul de mic. În acest sens, primarul Gheorghe Raileanu solicită ajutorul Academiei de Ştiinţe, dat fiind că acad. Gheorghe Duca i-a susţinut nu o dată în acest demers. „Consider că noi nu putem înainta fără o argumentare ştiinţifică în tot ce intenţionăm să facem. Îmi pare foarte bine că Academia de Științe este orientată spre colaborare cu autorităţile locale și centrale”, a declarat primarul. În acest sens, dr.hab., prof. Elena Zubcov, şef al Laboratorului hidrobiologie, ecotoxicologie al Institutului de Zoologie al AŞM a menţionat că Institutul va contribui la soluţionarea acestei probleme prin efectuarea analizei de laborator a apei din râul Cogâlnic. Laboratorul va face o analiză detaliată atât a mineralizării, cât şi a elementelor nutritive, microelementelor, pesticidelor. În funcţie de rezultate obţinute, va fi clar dacă apa este bună pentru irigare, piscicultură etc.

duca 3

Ulterior, preşedintele AŞM a vizitat terenul preconizat pentru fondarea Grădinii Botanice în or. Cimişlia. Un concept al Grădinii Botanice a fost prezentat de directorul Grădinii Botanice (Institut) al AŞM, dr. Alexandru Teleuţă şi dr. Vasile Bucăţel. În situaţia în care conceptul respectiv va fi acceptat de autorităţile publice locale şi se vor aloca mijloacele necesare, aceasta va fi prima Grădină Botanică în centrele raionale ale Republicii Moldova.

A treia locaţie vizitată de preşedintele AŞM a fost un lac cu o suprafaţă de 35-37 hectare care actualmente este secat, au rămas doar urme de apă şi asta doar în rezultatul ploilor curente.

Preşedintele AŞM a luat act de problemele cu care se confruntă locuitorii r-n Cimişlia şi a promis acordarea suportului ştiinţific necesar la soluţionarea sau îmbunătăţirea situaţiei din teritoriu. La finele vizitei, academicianul Duca i-a dăruit preşedintelui raionului, Mihail Olărescu, recenta sa carte „La interfaţa timpurilor”, apărută recent, iar primarului Gheorghe Răileanu – „Cartea Roşie a Republicii Moldova”.

Eugenia Tofan, 
Centrul Media al AŞM