Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Primarii dau ALARMA: O lege care ar promova o REFORMĂ reală în R. Moldova ar putea fi BLOCATĂ, chiar dacă a fost votată în Parlament

vezi mai mult

În comuna Feștelița va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice
26.06.2020      stiri.md   
 
Programul USAID Comunitatea Mea selectează noi APL-uri pentru a beneficia de asistența USAID începând cu 2020
26.06.2020     
 
CALM solicită includerea APL de nivelul I în lista beneficiarilor de indemnizații unice pentru angajații infectați cu COVID-19
26.06.2020     
 
Implicarea diasporei în dezvoltarea localităților de origine devine o practică națională, prin programul DAR 1+3
20.06.2020     
 
Votează Moldova! Un proiect realizat în Cantemir și Ocnița concurează la premiul UE pentru energie durabilă 2020
16.06.2020      ecopresa.md   
 

Primarii dau ALARMA: O lege care ar promova o REFORMĂ reală în R. Moldova ar putea fi BLOCATĂ, chiar dacă a fost votată în Parlament

      
29.03.2016     www.ziarulnational.md

Mai mulți primari din R. Moldova declară că legea care se referă la descentralizarea administrativă, adoptată pe 4 martie curent în Parlament, și implementarea căreia ar reforma real administrația publică locală din republică, nu a fost încă promulgată de către șeful statului, fapt care îi îngrijorează.

Mai mult, spune directorul executiv al Congresului Autorităților Publice Locale (CALM), Viorel Furdui, această lege care oferă mai multe pârghii aleșilor locali nici nu a ajuns la Președinție și ar exista anumite grupuri de interese care ar dori să blocheze promulgarea acesteia.

„Planează suspiciuni că anumite cercuri de interese vor să blocheze, să stopeze promulgarea Legii nr.2474 la Președinție. Interesul e al celor care doresc să păstreze sistemul actual care oferă un control din partea puterii centrale și stimulează corupția, inclusiv politică”, a declarat Furdui astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, la care a participat alături de mai mulți primari din R. Moldova.

Aleșii locali susțin că această lege ar duce la dezvoltarea economică a localităților din R. Moldova, ar oferi mai multă independență primarilor și ar spori bugetele locale.

„Această lege dezleagă mâinile administrațiilor publice locale”, a declarat Constantin Cojocaru, primarul orașului Edineț, care a exemplificat prin faptul că în oraș activează o Zonă Economică Liberă, iar decizia de a-i aloca terenuri trebuie s-o ia Guvernul, nu autoritățile locale, acest lucru însă durează și duce la stoparea dezvoltării orașului.

Și primarul de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, începe a suspecta faptul că „cineva s-a răzgândit” după adoptarea din Parlament a Legii. În Polonia, susține alesul, o asemenea lege a înregistrat succese notabile, contribuind la relansarea economică a localităților, iar în R. Moldova ar aduce mai multă transparență, ar combate corupția și ar micșora birocrația.

Primărița de Strășeni, Valentina Casian, a declarat, la rândul său, că în oraș urma să fie construit un complex sportiv, dar aprobările la Guvern au durat mai bine de un an și „bineînțeles că am pierdut investitorul”. „Trebuie să dăm dovadă de înțelepciune politică atât la nivel local, câr și la cel central”, a îndemnat Valentina Casian.

Primarii susțin că dacă această Lege privind descentralizarea administrativă nu va fi promulgată, aceștia ar putea recurge la proteste.