Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | De la primari – pentru primari: primul set de produse video despre dezvoltarea locală

vezi mai mult

În comuna Feștelița va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice
26.06.2020      stiri.md   
 
Programul USAID Comunitatea Mea selectează noi APL-uri pentru a beneficia de asistența USAID începând cu 2020
26.06.2020     
 
CALM solicită includerea APL de nivelul I în lista beneficiarilor de indemnizații unice pentru angajații infectați cu COVID-19
26.06.2020     
 
Implicarea diasporei în dezvoltarea localităților de origine devine o practică națională, prin programul DAR 1+3
20.06.2020     
 
Votează Moldova! Un proiect realizat în Cantemir și Ocnița concurează la premiul UE pentru energie durabilă 2020
16.06.2020      ecopresa.md   
 

De la primari – pentru primari: primul set de produse video despre dezvoltarea locală

      
01.03.2016     descentralizare.gov.md

Cele mai bune experienţe în domeniul dezvoltării locale sunt transpuse în primul set de produse video destinat primarilor din Moldova.

Principalele domenii de dezvoltare locale precum: Asigurarea unor servicii de calitate; Dezvoltarea economică locală, Participare cetăţenească şi Transparenţa decizională sunt descrise cu studii de caz într-un format ușor accesibil și inovativ.

„Aceste produse sunt bazate pe experienţele celor 30 primării beneficiare ale Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată. Ne dorim  ca etapele parcurse şi rezultatele obţinute pe parcursul celor trei ani de experienţă să ajungă în fiecare primărie din țară, astfel ca în Republica Moldova să fie cât mai multe primării puternice, servicii de calitate şi oameni implicaţi. Mai multe aspecte au fost pilotate şi-au demonstrat eficienţa", a spus Victoria Cujba, şefă direcţie generală politici de descentralizare și administrare locală.

Filmele prezintă un șir de instrumente și soluții pentru principalele provocări cu care se confruntă primarii în gestionarea treburilor locale:

- asigurarea serviciilor comunale de calitate, în condiţiile în care peste 85 la sută din primăriile din R. Moldova au mai puţin de 5 mii de locuitori, ceea ce nu le permite să presteze servicii de calitate la tarife convenabile populaţiei. Astfel, un film dedicat cooperării intercomunitare aduce soluții concrete prin care primăriile pot colabora cu scopul asigurării serviciilor de apă şi canalizare, de evacuare a deşeurilor, iluminat public etc.

- dezvoltarea economică locală fără de care satele din Republica Moldova nu au șanse de supraviețuire, iar autorităţile locale ignoră de multe ori acest aspect. Deşi întreprinderile mici şi mijlocii reprezintă peste 97 la sută din numărul total al afacerilor din Republica Moldova, 80 procente din tot business-ul este localizat în zone urbane, iar satele rămân în afara dezvoltării economice și se depopulează din cauza lipsei locurilor de muncă. Filmuleţul la acest subiect prezintă un set de instrumente prin care autoritățile locale pot crea un  mediu economic atractiv ca să dezvolte localitatea.

- participarea populației la procesul de luare a deciziilor este una foarte scăzută. Conform unui studiu al PCDLI, la activitățile organizate de primărie cu scopul consultării cetățenilor, participă un număr foarte mic (nu depășește 10%). Astfel cetățenii participă foarte rar la consultarea bugetului localității, elaborarea planului de dezvoltare, elaborarea proiectelor comunitare, atragerea granturilor externe în localitate. Filmele dedicate Participării cetăţenești și Transparenţei decizionale prezintă instrumente practice pentru primării prin care se pot îmbunătăți aceste domenii problematice.

„După implementarea Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată în cele 30 localităţi-ţintă nivelul de mulțumire al cetățenilor față de activitatea Primăriei a crescut în majoritatea comunităților în care au fost aplicate aceste instrumente, în medie cu 30%, 40% sau chiar 50%, conform unui studiu realizat în 2015 comparativ cu 2014. Aceste constatări conving că acestea sunt instrumente utile pentru inspirarea primarilor în conlucrarea eficientă cu cetăţenii pentru o localitate mai prosperă", consideră Victoria Cujba.

Produsele video sunt accesibile şi pe Youtube la adresa: https://goo.gl/m2PtXd

Produsele video au fost elaborat în cadrul Programului Comun pentru Dezvoltare Locală Integrată, implementat de Guvernul Republicii Moldova cu asistența Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entității Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women), finanțat de către Guvernele Suediei și Danemarcei.

Opiniile exprimate în aceste publicații nu reflectă neapărat politicile sau viziunile oficiale ale Guvernului Republicii Moldova, PNUD, UN Women, Guvernelor Suediei și Danemarcei.