Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | Din partea poporului american. Proiecte de infrastructură, realizate prin intermediul USAID

vezi mai mult

Lucrările la stația de epurare din Cantemir sunt pe ultima sută de metri
28.06.2020     
 
Ion Veste, primarul din Zaim, Căuşeni: "Satul trebuie să scape de sărăcie. Modernizarea infrastructurii în mediul rural cere investiții colosale."
01.06.2020     
 
Cum activează autoritățile publice locale pe timp de pandemie
21.05.2020      prime.md   
 
VIDEO: “Cu drag de Colibaşi” sau cum satul Colibaşi a devenit BRAND de raion
17.05.2020      moldova9.com   
 
Viorel Furdui: „Înfrățirile si parteneriatele între localitățile din RM cu cele din România - o cale sigură de aliniere la standarde UE și de dezvoltare locală.”
26.02.2020     
 

Din partea poporului american. Proiecte de infrastructură, realizate prin intermediul USAID

      
22.01.2016     www.publika.md

Iluminare stradală, sisteme de apă, canalizare şi servicii de colectare a deşeurilor. Sunt doar câteva dintre proiectele reaalizate în localităţile din Moldova cu sprijinul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională. Autorităţile americane au făcut totalurile şi i-au invitat pe funcţionarii locali din ţară să vorbească despre realizările lor. 

Proiectul USAID de susţinere a autorităţilor publice locale din Moldova a început în 2012. Peste 30 de primari şi funcţionari publici au primit, până acum, suport informaţional şi financiar din partea autorităţilor americane.

"Noi, la Cimişlia, am primit un excavator foarte bun, dacă banii se dădeau de la guvernarea centrală cred că primeam unul chinezezsc sau rusesc", a spusprimarul oraşului Cimişlia Gheorghe Răilean.

Americanii au contribuit şi la conectarea mai multor localităţi la sisteme de apă, canalizare, dar şi la crearea serviciilor de colectare a deşeurilor.

"Am fost dotaţi cu utilaje, containere, ceea ce ţine de amenajarea teritoriului, ceea ce nu este nemijlocit în folosul primarului sau primăriei, dar e în folosul cetăţenilor", a afirmat primarul oraşului Hânceşti Alexandru Botnari.

"Am instruit sute de primari, astfel încât să fie mai buni la locul lor de muncă, le-am oferit asistenţă tehnică, am elaborat anumite documente ca autorităţile locale să fie mai puternice", a spus Alexandru Pelivan, director în cadrul Proiectului USAID de susținere a autorităților locale.  

Ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, afirmă că este mândru de faptul că Statele Unite au reuşit să ofere sprijin în dezvoltarea ţării noastre: "Cred că unul dintre rezultatele importante obţinute de către proiect este parteneriatul dintre primari care acum se bucură de cea mai mare încredere a acestei tari."

Bugetul proiectului USAID de susţinere a autorităţilor publice locale din ţara noastră a fost 12 milioane de dolari.