Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | (video) Reforma administrației publice locale și apoi alegeri locale generale? Ce spun experții

vezi mai mult

Lucrările la stația de epurare din Cantemir sunt pe ultima sută de metri
28.06.2020     
 
Ion Veste, primarul din Zaim, Căuşeni: "Satul trebuie să scape de sărăcie. Modernizarea infrastructurii în mediul rural cere investiții colosale."
01.06.2020     
 
Cum activează autoritățile publice locale pe timp de pandemie
21.05.2020      prime.md   
 
VIDEO: “Cu drag de Colibaşi” sau cum satul Colibaşi a devenit BRAND de raion
17.05.2020      moldova9.com   
 
Viorel Furdui: „Înfrățirile si parteneriatele între localitățile din RM cu cele din România - o cale sigură de aliniere la standarde UE și de dezvoltare locală.”
26.02.2020     
 

(video) Reforma administrației publice locale și apoi alegeri locale generale? Ce spun experții

      
30.01.2015     unimedia.info

Directorul de programe al Asociației Prormo-Lex consideră că o reformă a administrației publice este necesară chiar înaintea alegerilor locale generale din acest an, doar că politicienii nu vor risca să o realizeze pentru a nu pierde din preferințele electoratului.

Opinia a fost exprimată în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la UNIMEDIA.

"Dacă în timpul cel mai apropiat are loc o reformă a adminitrației publice locale despre care se vorbește demult și se va schimba structura administrației publice locale atunci asta ar însemna că și termenul alegerilor locale ar fi mai îndepărtat", a specificat sursa.

Pe de altă parte, Postică susține că totuși modificarea legislației înainte de alegeri nu este potrivită cu standardele internaționale."La momentul de față trebuie să alegem circa 900 de primari și 35 de raioane, dacă se operează modificări, probabil va fi micșorat cu mult numărul entităților de nivelul I și II. În linii mari, inițial trebuie să facem reformă și apoi să se organizeze alegeri. Ținând cont de faptul că până la alegrile locale generale mai avem câteva luni, este practic imosibil să realizăm această reformă. Dar trăim în țara minunilor și totul este posibil", a precizat invitatul.

Directorul de programe mai spune că este foarte greu de înțeles care vor fi pașii de mai departe ai politicienilor, dar că aceștia vor pune mai degrabă în prim plan interesele de partid, decât beneficiile unei reforme administrativ teritoriale.

 "Dacă se merge pe ideea de a face mai întâi reforma și apoi alegerile, partidele riscă și pierderea voturilor, dar și pierderea anumitor membri din teritoriu. Asta ar însemna că dacă ai avut 3-4 primari de la un partid, va trebui să alegi doar unul. Va spori și nemulțumirea membrilor. Este nevoie și de voință politică. Dar această reformă va însemna economii foarte mari pentru bugetul de stat.Va trebui de cântărit ce contează mai mult, interesul poporului sau interesul de partid. Pentru cei de la guvernare contează foarte mult votul alegătorilor și ei vor privi mai degrabă din această perspectivă, decât din perspectivă financiară", a conchis sursa.