Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | Primarii din Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu la Topoloveni (România)

vezi mai mult

În comuna Feștelița va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice
26.06.2020      stiri.md   
 
Programul USAID Comunitatea Mea selectează noi APL-uri pentru a beneficia de asistența USAID începând cu 2020
26.06.2020     
 
CALM solicită includerea APL de nivelul I în lista beneficiarilor de indemnizații unice pentru angajații infectați cu COVID-19
26.06.2020     
 
Implicarea diasporei în dezvoltarea localităților de origine devine o practică națională, prin programul DAR 1+3
20.06.2020     
 
Votează Moldova! Un proiect realizat în Cantemir și Ocnița concurează la premiul UE pentru energie durabilă 2020
16.06.2020      ecopresa.md   
 

Primarii din Republica Moldova au efectuat o vizită de studiu la Topoloveni (România)

      
13.06.2014     USAID LGSP

Vizita de studiu în România organizată de LGSP a continuat cu o deplasare în orașul Topoloveni, județul Argeș cu 10 600 de locuitori. Primarii din Republica Moldova au discutat despre problemele și oportunitățile din administrația publică locală română cu unul dintre cei mai longevivi primari din țara vecină – Gheorghe Boțârcă, primar de Topoloveni începînd cu 1989.

Subiectele discutate au vizat: cooperarea intermunicipală în prestarea serviciilor și atragerea fondurilor europene, managementul riscurilor la nivel local și accesarea fondurilor europene pentru dezvoltarea comunității locale.

Cîteva dintre bunele practici și concluzii însușite la Topoloveni sunt:

 1. Elementele de branding ale orașului pot fi incluse în diferite proiecte de infrastructură, în calitate de componente constitutive ale acestora. De exemplu, culorile caracteristice Topoloveniului sunt alb și roșu, iar în urma unui program național de insulare termică a blocurilor de locuit și de înlocuire a acoperișurilor, această gamă cromatică a fost implementată în mod consistent pe fațadele caselor, ceea ce oferă un aspect distinct și unitar centrului orașului.

 2. Prin abordări inovative orașele se pot promova pe piața turismului local. Dacă orașul nu are un element distinctiv atunci acesta poate fi creat. În acest sens, la Topoloveni a fost plantat un parc întreg cu flori de liliac, ceea ce va servi ulterior drept ocazie pentru organizarea unui festival al liliacului, primul eveniment de acest gen.

 3. Misiunea unei primării este serviciul public, nu funcția de gestionare. De aceea competențele ce vizează gestiunea serviciilor publice comunale trebuie să fie externalizate către entități private asupra cărora se exercită controlul public.

 4. APL trebuie să se implice în identificarea domeniilor prioritare vizate de fondurile europene. De asemenea, o informare constantă despre oportunitățile de finanțare este esențială pentru atragerea surselor externe de finanțare. La Topoloveni, echipa de atragere a finanțărilor externe a avut între 3 și 5 angajați, în funcție de perioadă.

 5. Cooperarea și asocierea cu alte orașe și localități face posibilă atragerea fondurilor europene pentru proiectele mari de infrastructură. În acest sens, a fost creată o asociație cu orașul Pitești pentru apă și canal și încălzire. Prin această asociere sunt accesate aproximativ 10 mln euro pentru stația de epurare, pentru alimentarea cu apă și canalizare. Pentru colectarea deșeurilor există un serviciu comun care deservește mai multe localități din județul Argeș.

 6. Topoloveniul participă în mai multe forme de cooperare intermunicipală, una dintre acestea asigură serviciile de audit intern pentru oraș și alte 15 comune, iar costurile sunt divizate proporțional. Crearea unui serviciu de audit intern doar pentru orașul Topoloveni nu s-ar fi justificat din cauza costurilor ridicate și a periodicității mari a necesității de desfășurare a exercițiului de audit. 

 7. Eficiența energetică reprezintă o componentă din ce în ce mai importantă a managementului public local. Astfel, orașul Topoloveni a investit într-o centrală fotovoltaică (energie solară) cu o capacitate de circa 3 MW, ceea ce îi asigură orașului independența energetică și posibilitatea de a realiza tranzitul de la încălzirea clădirilor publice în bază de gaz la cea în bază de curent electric. Valoare proiectului a constituit 11 mln euro cu o contribuție locală de 2%