Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți | 20 de primari de oraşe se află într-o vizită de studiu în România, cu suportul USAID

vezi mai mult

În comuna Feștelița va fi amenajat un parc cu panouri fotovoltaice
26.06.2020      stiri.md   
 
Programul USAID Comunitatea Mea selectează noi APL-uri pentru a beneficia de asistența USAID începând cu 2020
26.06.2020     
 
CALM solicită includerea APL de nivelul I în lista beneficiarilor de indemnizații unice pentru angajații infectați cu COVID-19
26.06.2020     
 
Implicarea diasporei în dezvoltarea localităților de origine devine o practică națională, prin programul DAR 1+3
20.06.2020     
 
Votează Moldova! Un proiect realizat în Cantemir și Ocnița concurează la premiul UE pentru energie durabilă 2020
16.06.2020      ecopresa.md   
 

20 de primari de oraşe se află într-o vizită de studiu în România, cu suportul USAID

      
12.06.2014     USAID LGSP

20 de primari de oraşe din Republica Moldova se află acum (9-12 iunie, 2014) într-o vizită de studiu în România, pentru a învăţa din lecţiile descentralizării trecute de colegii de peste Prut. Vizita a fost organizată cu suportul Proiectul USAID LGSP. Prima localitate vizitată a fost comuna Vulcana-Băi.

Emil Drăghici, Primarul Comunei Vulcana Băi din 1992 a menţionat: “Descentralizarea a fost locomotiva Unităților Administrativ Teritoriale care a adus o altă viziune ca serviciul public să fie dezvoltat după necesitate. Nimeni nu-ți va da atît timp cît nu-ți îndeplineşti atribuțiile. Unicul în calea succesului este dialogul.”

 “Această comună mica, Vulcana Băi, a reușit să treacă prin procesul de descentralizare. Din experiența mea am descoperit că e mult mai complicat să gestionezi o comună mică, deoarece ai mai puțini angajați, resurse, însă urmează să prestezi aceleași servicii pentru cetăţeni. Vulcana Băi este cel mai bun exemplu de a ne convinge că putem face lucruri bune și în comună. Un alt motiv este şi existența Asociației Comunelor din România. Ea este cea mai puternică din cele trei existente, deoarece oferă cele mai bune servicii”, a menţionat Dnul Scott Johnson, directorul proiectului USAID LGSP.

 Cîteva sfaturi de la Vulcana-Băi:

 1.    Descentralizarea în România a început prin aprobarea  Legii cadastrului din 2005 ca fiecare cetățean să aibă titlu de proprietate și delimitarea sectoarelor. Pe timpul domniei sale Vlad Țepeș spunea "Ai carte ai parte". Fiecare cetățean a primit carte de întărire asupra pămîntului, ca mai apoi să facă transfer de proprietate pe un act cadastral.

 2.    Primul serviciu instituit a fost Serviciul Public Comunitar din 2001 din sectorul Zootehnic.  Acest serviciu a servit ca banii să vină în contul comunitar. Apoi au fost insituite Serviciul Public Comunitar de evidență a persoanelor şi Poliţia Comunitară.

 3.    Cu cetățenii se lucrează prin educație. Educația nu este răspunsul la întrebări, ci calea spre răspunsul la toate întrebările.

 4.    Organigrama comunei este foarte importantă. Ea trebuie să includă toate structurile locale. Ca motivare a personalului ar servi scutirea de impozite și adaosul din proiecte. Fiecare angajat nu activează numai pe partea sa, dar mai exercită și alte atribuții.

 5.     Poliţia trebuie să vină în sprijinul cetățeanului. Poliția locală nu este personalitate juridică și are character educativ. ,,Orice om greșește. Greșeala este omenească. Cetățeanului trebuie să-i explici, dar nu să-l sancționezi, deoarece un vlăstar crescut în armonie, va crește un stejar falnic”, a menţionat Elena Roxana Vasile, șefa poliției locale.

“Primarul cîștigă atunci, cînd în teritoriul lui este o armonie și asocierea este puterea”, a concluzionat Emil Drăghici.