Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video | Un nou proiect privind taxele locale discutat de deputați, primari și mediul de afaceri

vezi mai mult

Lucrările la stația de epurare din Cantemir sunt pe ultima sută de metri
28.06.2020     
 
Ion Veste, primarul din Zaim, Căuşeni: "Satul trebuie să scape de sărăcie. Modernizarea infrastructurii în mediul rural cere investiții colosale."
01.06.2020     
 
Cum activează autoritățile publice locale pe timp de pandemie
21.05.2020      prime.md   
 
VIDEO: “Cu drag de Colibaşi” sau cum satul Colibaşi a devenit BRAND de raion
17.05.2020      moldova9.com   
 
Viorel Furdui: „Înfrățirile si parteneriatele între localitățile din RM cu cele din România - o cale sigură de aliniere la standarde UE și de dezvoltare locală.”
26.02.2020     
 

Un nou proiect privind taxele locale discutat de deputați, primari și mediul de afaceri

      
06.02.2014     www.tv7.md

Parlamentul revine la discuțiile privind mărimea taxelor locale. Deputații au pregătit un proiect de lege, care are menirea să prevină abuzurile în privința agenților economici, iar pe de altă parte să nu intervină prea mult în autonomia fiscală locală.

După ce Curtea Constituțională a anulat plafonarea taxelor locale, măsură luată de parlament la sfârșitul anului trecut, deputații au venit cu un nou proiect. De această dată, documentul este unul mai permisiv. Pentru abuzurile de care se plângeau agenții economici, se vine cu o altă soluție. Pentru ca să existe echitate, spun deputații, este nevoie ca să nu fie prea mari diferențe între mărimile impozitelor. Astfel cea mai mare taxă stabilită de autoritățile locale, nu poate depăși mai mult de 5 ori, impozitul minim din localitate.
 Iurie Țap, Deputat PLDM: «Dacă se stabilește cota cea mai mare de 20 de mii, și în cazul în care marja ar fi de 5 ori, respectiv cea mai mică trebuie să fie de 5 ori mai mică: adică 4000 de lei. Deci de la 4 la 20 de mii. Dar este și aici o rezervă pentru că în anumite cazuri, autoritățile locale stabilesc o scară graduală poate mai mare».
Astfel, vor fi evitate, conform autorilor, situațiile când un agent economic loial primăriei plătește impozite simbolice, iar un bussinesman certat cu autoritățile locale va fi impus să plătească taxe de zeci de mii de lei. Măsura însă nu este pe placul primarilor, care își suplinesc bugetul deseori din impozitele plătite de agenții economici mari.
Viorel Furdui, Directorul Executiv Al Consiliului Autorităților Locale Din Moldova: «De 5 ori este absolut irelevant această cifră, pentru că de exemplu sunt chioșcuri de 10 metri pătrați. Și sunt centre comerciale de sute de mii de metri pătrați. Închipuiți-vă că un chioșc va trebui să plătească 500 de lei taxa locală, iar mall va plăti maxim 2500 de lei. Este absolut injust».
Cel mai probabil însă pentru asemenea situații în lege vor exista derogări. Plafonul instituit de parlament anul trecut a fost pe deplin susținut de agenții economici. Deși cu mai puțin entuziasm, și noile măsuri sunt văzute cu ochi buni de bussinesmani. Important este ca atunci când primăriile stabilesc taxele, să le consulte cu mediul de afaceri.
Leonid Cerescu, Președintele Confederației Naționale A Patronatelor: «Ar fi cazul ca să fie o lege generală care ar plafona într-un fel sau altul cu condiția să lase undeva ușa deschisă pentru agenții economici care iese din arealul comun».
După decizia Curții Constituționale, nu există limită pentru taxele locale. Deputații nu exclud ca proiectul pregătit acum să ajungă în parlament în scurt timp.