Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți

Noutăți

Au fost mărite alocaţiile în Fondul Rutier pentru lucrările de reparaţie şi întreţinere a drumurilor publice, în anul 2013
Fondul Rutier pentru 2014 a fost majorat cu 65,2 mil. de lei, la 1,22 miliarde de lei, potrivit unei hotărâri de Guvern aprtobată în şedinţa la data de 30 decembrie 2013.
30.12.2013      deschide.md   
Taxele locale, primarii și dezideratul descentralizării
Primarii din cadrul Congresului Autorităţilor Locale din Republica Moldova s-au arătat îngrijoraţi de intenţia unor deputaţi de a plafona mărimea taxelor locale pe care le percep administraţiile de la agenţii economici, urmare a reclamaţiilor mai multor antreprenori că primarii abuzează de acest privelegiu. Pe de altă parte, edilii locali se plâng de constrângeri şi lipsă de încredere din partea autorităţilor centrale. Într-un interviu cu Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale, organizaţie care reprezintă la moment peste două treimi dintre comunităţi, am insistat să aflu cât de importante sunt aceste taxe pentru visteriile locale:
23.12.2013      www.europalibera.org  
     
UN PRIMAR BUN — 3
Se poate! Se poate să rămâi în istorie ca un primar bun într-un mandat de doar trei ani. Deși nu un politician bun, dacă tot pierzi alegerile. Trei oameni mi-au recomandat (Mulțumesc!) să scriu despre acest primar de pe alt continent, deși tot dintr-o țară nu prea bogată. Există numeroase surse despre activitatea acestuia: articole, filme documentare, cărți și interviuri. Enrique Peñalosa, primarul Bogotei, a zis că: „un oraș avansat nu este un oraș unde săracii folosesc mașinile, ci unde chiar și bogații folosesc transport public.”
09.12.2013      vladaciobanu.com/2013/12/05/un-primar-bun-3   
UN PRIMAR BUN - 2
Continuăm. De astă dată mai puțin colorat, pentru că nu e artist şi nici primar al unui mare oraş. E jurist, tânăr și, din nou, mai din partea Estică a Europei. Din Ucraina. Sau Vinnița mai exact. E tot la al doilea mandat. E un exemplu care ne zice că poți să fii un primar bun în orice țară, în orice condiții, atâta timp cât știi ce ai de făcut și nu prea tolerezi corupţia din jur.
09.12.2013      vladaciobanu.com/2013/11/07/un-primar-bun-2  
     
UN PRIMAR BUN — 1
Pentru a evita comentariile „păi asta se poate numai într-o țară dezvoltată!”, începem cu fostul primar al Tiranei, Edi Rama. Tirana este capitala Albaniei, țara care cândva era cea mai săracă din Europa și despre care în bancurile românești există categorie
09.12.2013      vladaciobanu.com/2013/10/03/primar-bun-1  
Unii primari, în dezacord cu tergiversarea descentralizării finanțelor publice locale
Mai mulţi primari îşi exprimă dezacordul faţă de amânarea, până în 2015, a aplicării Legii cu privire la finanțele publice locale. Aceştia spun că au aşteaptat de ani buni ca sistemul finanţelor publice să fie modernizat pentru a putea fi atrase investiţii în dezvoltarea localităţilor, iar acum există riscul ca această şansă să fie ratată. De cealaltă parte, reprezentanţii autorităţilor centrale afirmă că imple­mentarea imediată a legii ar falimenta circa o treime din primării.
21.11.2013      vocea.md  
     
Articolul ”Чужая своя земля” din ziarul Аргументы и Факты nr.45
Деревня хочет жить, но у неё планомерно отбирают все средства к существонанию
07.11.2013      aif.md  
(AUDIO) Vocea Administratiei Publice Locale din 26 octombrie 2013
Vocea Administratiei Publice Locale - 26 octombrie 2013, MP3
28.10.2013     
     
Pirkka Tapiola: Descentralizarea în Moldova este o prioritate pentru UE
Subiectul descentralizării rămâne o prioritate în relaţia Uniunii Europene cu Republica Moldova. Acest lucru l-a declarat ambasadorul UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, solicitat de Radio Orhei să precizeze dacă UE va insista asupra adoptării până la sfârşitul acestui an a Legii Finanţelor Locale. În acest sens se poartă discuţii cu toate părţile implicate în proces. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui briefing pentru jurnaliştii din mass-media locală, organizat ieri la Chişinău.
21.10.2013      radioorhei.info  
Epoca descentralizării sau sfârșitul unei reforme neîncepute
Cuvântul descentralizarea, neînțeles de majoritatea populației, a intrat relativ nu demult în lexiconul politicienilor moldoveni – de vre-o zece ani. În 2006 Parlamentul guvernat de comunişti, sub presiunea instituțiilor europene și a societății cile, a aprobat şi un act normativ – legea descentralizării administrative. Legea stabilește competențele și responsabilitățile administrației publice locale, precum și obligativitatea de finanțare a acestor atribuții. Un articol special al legii însărcina guvernul să elaboreze un plan de acțiuni pentru implementarea legii. Însă planul nu a fost elaborat și idea descentralizării a fost abandonată.
21.10.2013      Veaceslav Bulat/evz.md  
     
Scrisoare de susținere a autorităților locale din Moldova parvenită din partea Consiliului Municipal Lisabona
În adresa Președintelui CALM - doamna Tatiana Badan, a parvenit o scrisoare din partea Consiliului Municipal Lisabona. Prin această scrisoare consiliul dorește să-și exprime profunda îngrijoare față de cele mai recente evoluții din Republica Moldova în domeniul APL și susținerea CALM-ului în munca pe care o realizează.
15.10.2013     
COMUNICAT informativ al Consiliului Municipalităților și Regiunilor Europene (CEMR)
CEMR este o asociație pan-europeană a asociațiilor APL din toată Europa și un partener cheie al Congresului Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, Comitetului Regiunilor al UE și a Comisiei Europene în domeniu de administrație publică locală
15.10.2013      www.ccre.org   
     
Primarii din Moldova vor autonomie financiară. Peste 100 de aleși locali au protestat în stradă
Primarii din Moldova vor autonomie financira. Peste o suta de alesi locali au protestat astazi, cerand deputatilor sa adopte cat mai repede legea finantelor locale. Primarii spun ca nu-si mai doresc sa depinda financiar de consiliile raionale, ci sa-si gestioneze singuri banii. Guvernantii le-au promis ca legea va fi adoptata, dar nu au precizatcand se va intampla acest lucru.
12.10.2013      www.inprofunzime.md   
Primarii cer autonomie prin protest
Au ameninţat că vor ieşi în stradă şi s-au ţinut de cuvânt. Primarii din toată ţara au pichetat, astăzi, sediul Guvernului şi Palatul Republicii. Aleşii locali i-au acuzat pe guvernanţi că tergiversează adoptarea legii finanţelor locale, urmărindu-şi astfel propriile interese. Au mai afirmat că mulţi dinte colegii lor au fost împiedicaţi să participe la eveniment. De cealaltă parte, reprezentanţi ai coaliţiei de guvernare susţin că primarii sunt manipulaţi de PCRM. Cei din urmă neagă acuzaţiile.
11.10.2013      www.jurnaltv.md   
     
Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei anunţă o nouă ediţie de concurs „Asistenţa Poloniei pentru dezvoltare” (“Polska pomoc rozwojowa 2014”).
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polonia anunţă o nouă ediţie de concurs „Asistenţa Poloniei pentru dezvoltare" ("Polska pomoc rozwojowa 2014"). Scopul concursului este de a implementa activități de dezvoltare, inclusiv sprijin în procesul de transformare, în conformitate cu "Planul polonez de cooperare pentru dezvoltare" și "Programul polonez multianual de Cooperare pentru Dezvoltare 2012-2015".
07.10.2013      www.civic.md  
Legea finanţelor publice locale: o reformă și în interesul clasei politice
Viorel Furdui: „introducerea noului sistem ar permite clasei guvernamentale să obţină nişte rezultate care ar schimba impresia la nivel de administraţie publică locală, la nivel de comunităţi locale în privinţa actului guvernamental.”
07.10.2013      www.europalibera.org   
     
Rămânem sub monitorizarea CE
Moldova rămâne sub monitorizarea Consiliului Europei. Asamblea parlamentară a forului European a decis, aseară, să prelungească etapa de monitorizare a țării noastre. Evaluatorii și-au exprimat îngrijorarea față de ritmul lent al implementării reformelor în domeniul procuraturii, combaterii corupției, depolitizării instituțiilor de drept, dar și descentralizării locale. În premieră, evaluatorii europeni au recomandat urgentarea adoptării Legii Finanțelor Locale, astfel încât administrația publică locală să beneficieze de transferuri echitabile începând cu 1 ianuarie, 2014.
05.10.2013      www.eurotv.md   
CONGRESUL AUTORITĂȚILOR LOCALE DIN MOLDOVA PREGĂTEȘTE ACȚIUNI DE PROTEST
”Conducătorii de sate, comune și orașe – membri ai organizației nonguvernamentale Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), vor desfășura pe 11 octombrie acțiuni de protest lângă sediul Guvernului și cel al Parlamentului”, a anunțat, vineri, într-o conferință de presă la agenția ”INFOTAG”, președinta Congresului, Tatiana Badan.
05.10.2013      www.infotag.md/privesc.eu  
     
Adio, sistem de finantare locala?
Semne de îngrijorare și nedumerire în mediul primarilor din țară. Edilii locali se tem că adoptarea în lectură finală a noului sistem de finanțare a primăriilor va fi stopată de forțele politice care, astfel, vor să-și păstreze pârghiile de influență și mijloacele de pressing asupra APL, până la alegerile din 2015.
02.10.2013      www.eurotv.md  
Primarii susțin introducerea noului sistem de finanțare public local
Noul sistem de finanțare a primăriilor va permite localităților din Moldova să se dezvolte mai dinamic, în interesul oamenilor, este opinia mai multor primari moldoveni care au participat la seminarele de instruire privind aplicarea noului sistem de formare a bugetelor locale.
28.09.2013      publika.md  
     
1 2 3 4 »»