Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

Veniturile proprii la bugetele locale se micşorează în 2018, iar dependenţa APL faţă de APC creşte
Politica bugetar-fiscală, dar şi bugetul pentru anul 2018 sunt la ora actuală subiectele principale în agenda Parlamentului şi a Guvernului. Acest subiect a fost dezbătut în emisiunea Regionalii de către deputatul PCRM, Elena Bodnarenco, deputatul PLDM, Iurie Ţap şi directorul executiv al CALM, Viorel Furdui cu moderatorul Mihail Sircheli.
09.12.2017      tv8.md   
Vlad Cociu, primar de Carahasani: „Beneficiile reformelor trebuie să le simtă cetățenii, ei sunt beneficiarii finali ai acestora”
Ediţia din 2 decembrie a emisiunii Ora Primarului, de la 10 TV a fost filmată în localitatea Carahasani, Ştefan Vodă, iar protagonistul emisiunii a fost edilul localităţii, Vlad Cociu.
04.12.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
     
(video) Duși la piață cu taxiul social. Bătrânii dintr-un sat din Ocnița se bucură de transport gratis
Bătrânii din satul Hădărăuți, raionul Ocnița merg în fiecare sâmbătă la piața din localitate cu taxiul social. Pentru călătorie, pensionarii nu achită nici un leu. La inițiativa primarului localității, Iurie Lupu, vechea mașină a primăriei servește drept taxi. Dacă anterior asistenții sociali venea și aduceau produse alimentare, medicamente, pensiile direct acasă la bătrâni, acum, cu ajutorul mașinii, se pot deplasa singuri acolo unde au nevoie. Astăzi, vârstnicii pot ajunge la piață și să-și aleagă singuri alimentele dorite. Unii dintre ei vin să-și vândă produse din propria gospodărie, scrie Edit TV.
01.12.2017      edit.ocn.md   
Autonomia locală este un proces firesc pentru o societate care îşi doreşte să se dezvolte
Întrevederea dintre primarii din Republica Moldova, membri ai CALM cu fostul preşedinte al României, ex-primar al municipiului Bucureşti, Traian Băsescu a constituit subiectul emisiunii Ora primarul de la 10 TV, din 19 noiembrie, curent. Experienţa bogată în implementarea descentralizării, dar şi autonomia locală a APL din România pot fi o sursă de inspiraţie şi pentru Republica Moldova, mai ales că schimbările în bine se văd deja peste Prut
21.11.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
     
Nicio guvernare din Republica Moldova nu a înțeles cu adevărat importanța descentralizării și cât de necesar este să întărești puterea APL
Deputatul Tudor Deliu și directorul executiv al CALM Viorel Furdui au vorbit în cadrul emisiunii Regionalii de la TV 8 despre necesitatea descentralizării, aceasta fiind unica șansă de dezvoltare a comunităților locale.
16.11.2017      tv8.md   
O persoană care nu a fost aleasă nu poate să dețină o funcție electivă deoarece se încalcă un principiu Constituțional important, cel al reprezentativității
Despre situația creată în Municipiul Chișinău după suspendarea din funcție a Primarului General Dorin Chirtoacă, dar și despre referendumul ce va avea loc la 19 noiembrie, curent s-a discutat în emisiunea Ora Primarului de la 10 TV din 12 noiembrie, curent. Invitații emisiunii au fost Alexei Busuioc, primar de Capaclia, Cantemir și Viorel Rusu, expert CALM.
13.11.2017      www.facebook.com   
     
Ediție specială Ora Primarului, 6 noiembrie 2017
CALM a efectuat o vizită de studiu în județele Alba și Prahova. Peste 40 de primari din R. Moldova au avut o cazia să vadă cum sunt gestionate fondurile europene și cum se dezvoltă comunitățile locale din România.
07.11.2017      facebook.com/oraprimarului   
George Damian, primarul comunei Ciugud, România:"Republica Moldova va putea să ne ajungă din urmă, doar devenind membră a Uniunii Europene"
În prima zi a vizitei întreprinse în România, cei circa 50 de primari din Republica Moldova au rămas impresionați de transformările, grație fondurilor europene, a comunei Ciugud, județul Alba Iulia. Realitățile locului au demonstrat că titlurile de presă despre această comună cum sunt „Minunile de la Ciugud” sau „ Podoaba României” nu sunt deloc niște exagerări.
07.11.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
     
Viorel Furdui: „Procesul de înfrățiri între localități a luat amploare, fapt ce aduce beneficii importante atât Republicii Moldova, cât și României”
Viorel Furdui, director executiv al CALM a declarat că în această vizită de studiu efectuată în județele Alba și Prahova, colegii noștri din RM au avut de învățat foarte multe. „Au avut posibilitatea să discute cu primari din România, să afle cum au reușit colegii lor să atragă investiții străine, s-au convins că se poate atunci când există unitate, când îți propui scopuri ambițioase și când muncești pentru a avea rezultate.  Mă bucur pentru prietenii mei primari care au avut
07.11.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
Interviu cu Vladimir Susarenco, primar de Sadova, raionul Călărași, de la cota de 2145 metri.
Vladimir Susarenco, primar de Sadova, Călărași a spus că datorită colaborării între Congresul Autorităților Locale din Moldova și Asociația Comunelor din România, satul Sadova s-a înfrățit cu localitatea Cuza Vodă, județul Călărași. „De la frații de peste Prut învățăm cum să atragem fondurile europene”, a menționat Susarenco.
07.11.2017      www.facebook.com/oraprimarului   
     
Interviu cu Angela Zaporojan, primar de Colonița, mun.Chișinău, profesor de fizică, în incinta școlii din comuna Cornu, județul Prahova.
Angela Zaporojan, primar de Colonița, Chișinău a menționat că vizita de studiu în România este extreme de importantă pentru primarii din Republica Moldova. „În cadrul Uniunii Europene sunt posibilități enorme de a atrage surse financiare, posibilitățile noastre însă sunt destul de modeste”.
07.11.2017     
Motivarea și prestigiul funcționarului public a decăzut drastic
În cadrul emisiunii „Regionalii cu Mihail Sirkeli", de la postul de televiziune TV8 au fost abordate problemele cu care se confruntă astăzi regiunile, cum reușesc autoritățile publice locale să ofere servicii publice de calitate, în ce mod influențează salarizarea funcționarilor publici calitatea serviciilor publice prestate, dar și despre cum sunt formate bugetele locale.
05.11.2017      tv8.md   
     
Natalia Petrea, primar de Costești: „Mă bucur că se conștientizează necesitatea descentralizării, doar așa localitățile noastre vor avea polibilitatea să se dezvolte”
Schimbările esențiale încep din comunitățile locale. Administrația descentralizată este o șansă pentru satele Republicii Moldova, iar consolidarea primăriilor prin politica bugetar-fiscală este un prim pas spre europenizare. Acesta a fost subiectul emisiunii Ora Primarului de la 10 TV din 22 octombrie, curent.
27.10.2017     
Delegația CALM la CoE: Indiferent de partidul pe care îl reprezentăm, scopul nostru comun, prin intermediul CALM, este să fim de partea fiecăruia atunci când considerăm că s-a încălcat Legea sau s-a greșit, iar în cazul lui Dorin Chirtoacă se observă o nedreptate
Trei membri ai delegației Republicii Moldova la cea de-a 33 sesiune a Congresul Autorităților Locale și regionale a Consiliului Europei au participat, în studioul TV al Consiliului Europei la o dezbatere cu jurnalistul Gheorghe Bobeică. Este vorba despre Tatiana Badan, șeful delegației RM, dar și președintele CALM, Constantin Cojocaru, primar de Edineț și Gheorghe Răilean, primar de Cimișlia.
26.10.2017     
     
Delegația Republicii Moldova la Strasbourg: Consiliul Europei are o experiență bogată în domeniul îmbunătățirii legislației, a relațiilor dintre autoritățile locale și centrale și ar putea să ne ajute pentru a avea rezultate în aceste domenii
Alexandr Tarnavski, membru al delegației Republicii Moldova, vicepreședintele Adunării Populare din UTA Găgăuzia și Viorel Furdui, secretar al delegației și director executiv al CALM, au acordat în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Congresului Autorităților Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CoE) de la Strasbourg un blitz interviu.
26.10.2017     
Tatiana Badan la CoE: „Dorin Chirtoacă și alți colegi de-ai noștri sunt arestați și tratați ca niște criminali de către organele statului numite justiție"
Tatiana Badan la CoE: „Dorin Chirtoacă și alți colegi de-ai noștri sunt arestați și tratați ca niște criminali de către organele statului numite justiție".În discursul ţinut în cadrul celei de-a 33-a sesiuni a Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CoE) de la Strasbourg, Tatiana Badan, președintele delegației Republicii Moldova, dar și președinte al Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova a menţionat că ţara noastră, până nu demult, era considerată unul dintre liderii regiunii în implementarea reformelor democratice, inclusiv în domeniul democrației locale. Însă, începând cu anul 2017, situația în Republica Moldova s-a schimbat drastic - a fost deteriorat dialogul între Guvern și autoritățile locale, au fost stopate reformele reale, a crescut presiunea asupra aleșilor locali, mai mult decât atât, aleșii locali au început să fie arestați pe motive inventate și care nu au nimic comun cu realitatea.
25.10.2017     
     
Primarul de Cimișlia Gheorghe Răileanu a atenționat instituțiile europene că în Republica Moldova există riscul de revenire la totalitarism
Primarul de Cimișlia Gheorghe Răileanu a atenționat instituțiile europene că în Republica Moldova există riscul de revenire la totalitarismÎn cadrul discursului ținut la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CoE) de la Strasbourg, reprezentantul delegației Republicii Moldova, Gheorghe Răileanu a subliniat faptul că toate guvernele de la Chișinău s-au învățat să folosească granturile acordate de organismele internaționale în scopuri politice. În altă ordine de idei, Gheorghe Răileanu a menționat că Congresul Autorităților Publice Locale din Republica Moldova (CALM)a devenit o organizație puternică și din cauza faptului că autoritățile centrale nu acordă atenție problemelor locale, fiind exagerat de politizate. În asemenea condiții, primarii orașelor și comunelor din diferite formațiuni politice s-au unit creând o organizație consolidată - CALM.
25.10.2017     
Constantin Cojocaru la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al CoE: A trăi în siguranță și armonie este una dintre prioritățile Consiliului Europei
Constantin Cojocaru la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al CoE: A trăi în siguranță și armonie este una dintre prioritățile Consiliului EuropeiÎn discursul susținut în cadrul sesiunii Congresului Autorităților Locale și Regionale al CoE , Constantin Cojocaru, membrul delegației Republicii Moldova, primarul de Edineț a declarat că politizarea instanțelor de judecată, atât pentru noi, cât și pentru Consiliul Europei este inacceptabilă. „Trebuie să învățăm permanent ce înseamnă democrația, mai ales noi, cei din țările cu o experiență mică în acest sens. Contăm mult pe sprijinul Consiliului Europei și considerăm oportună implicarea Comisiei de la Veneția în elucidarea cazurilor de intimidare cu care se confruntă unii aleși locali”. Constantin Cojocaru a amintit că semnarea/ratificarea Cartei Consiliului Europei ne obligă pe toți să respectăm prevederile sale, acestea fiind, de fapt, principiile democrației europene. Membrul delegației noastre și-a exprimat speranța că atât cazul primarului general, cât și a altor colegi din Republica Moldova vor fi soluționate cât mai urgent.
25.10.2017     
     
La reuniunea de la Strasbourg, Violeta Crudu, membră a delegației Republicii Moldova la CoE a solicitat implicarea instituţiilor europene în vederea elucidării cazului lui Dorin Chirtoacă
La reuniunea de la Strasbourg, Violeta Crudu, membră a delegației Republicii Moldova la CoE a solicitat implicarea instituţiilor europene în vederea elucidării cazului lui Dorin ChirtoacăVioleta Crudu a menţionat în cadrul Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei (CoE) de la Strasbourg, că persecuţia, arestul, dar şi referendumul iniţiat la Chişinău sunt ilegale, aceste acţiuni având drept scop demiterea din funcţie a lui Dorin Chirtoacă. În context, Violeta Crudu a atenţionat asupra faptului că unui alt primar din Republica Moldova, care a fost condamnat pentru frauda financiară din sistemul bancar de aproape 1 miliard de dolari, i se permite să meargă liber în sălile instituțiilor europene.
25.10.2017     
Descentralizarea fondului rutier - o șansă reală pentru dezvoltarea localităților din Republica Moldova
Ca urmare a modificărilor Legii Fondului Rutier și Legii pentru Finanțe Publice în martie 2017, 50% din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova sunt direcționate către autoritățile publice locale de nivelul I, în funcție de numărul populației prezente în unitățile teritorial administrative respective.
16.10.2017      10tv.md   
     
1 2 3 »»