Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
Cum activează autoritățile publice locale pe timp de pandemie
În jur de 100 de primari și lucrătorii ai primăriilor din Republica Moldova s-au întâlnit recent într-o conferință video. Aceștia au fost instruiți cum să lucreze la distanță și cum să comunice online în cadrul Autorităților Publice Locale. Mai multe detalii aflați din reportaj.
21.05.2020      prime.md   
VIDEO: “Cu drag de Colibaşi” sau cum satul Colibaşi a devenit BRAND de raion
Satul Colibaşi, raionul Cahul atrage în permanență finanțări și proiecte grandioase de infrastructură, cetățenii sunt implicați activ în viața comunității, iar mai nou, diaspora, colibășenii plecați în lume au un rol aparte în viața satului.
17.05.2020      moldova9.com   
     
Semnarea Acordului de colaborare dintre Primăria Chișinău, CALM și Asociația Investitorilor Români (în cadrul Forumului Internațional Chișinău)
Primăria municipiului Chișinău informează că joi, în cadrul Forumului Investițional Chișinău, ediția I, a fost semnat un acord trilateral, între Primăria municipiului Chișinău, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova. Documentul prevede stabilirea unei colaborări durabile între părți, în scopul promovării oportunităților de dezvoltare a mediului de afaceri în municipiul Chișinău, cât și în întreaga republică.
30.05.2019      chisinau.md   
Vocea Contabililor din APL va fi auzită datorită CALM!
La data de 17 mai 2019, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a creat Rețeaua Contabililor din cadrul APL. Structura are scopul de instruire în activități-cheie, cum ar fi planificarea bugetului sau implementarea reformei salarizării. Despre evenimentul de constituire a Rețelei Contabililor în cadrul CALM este reportajul realizat de Moldova 1.
22.05.2019      trm.md   
     
Gheorghe Răileanu, primarul orașului Cimișlia: „România are tradiții de administrare pe care noi nu le avem"
Preluând unele practici de administrare din România, primarul orașului Cimișlia Gheorghe Răileanu a reușit să facă economii la bugetul local și să dezvolte localitatea. Vicepreședintele CALM este convins că primarii ar reuși mult mai multe dacă ar fi uniți, indiferent
20.05.2018     
Mariana Gâju, primarul Comunei Cumpăna, județul Constanța, prim-vicepreședintele ACoR: „Solicităm ca legislația din România și Republica Moldova să fie aceeași în domeniul APL"
Mariana Gâju, primarul comunei Cumpăna, județul Constanța, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România  (ACoR), președintele Ligii Femeilor-Primar de comune din România este un susținător neobosit al  APL din Republica Moldova  promovându-le interesele ori de câte ori are această ocazie, inclusiv de la tribunele
20.05.2018     
     
Gheorghe Damian: "Cea mai gravă problemă este încercarea partidelor de a controla mereu această masă de primari care este generatoare de voturi"
Gheorghe Damian: "Cea mai gravă problemă este încercarea partidelor de a controla mereu această masă de primari care este generatoare de voturi"Comuna Ciugud este un exemplu de administrare eficientă și de dezvoltare. Primarul Gheorghe Damian a atras fonduri de peste
16.05.2018     
Nicolae Pandea, primar de Ștefan cel Mare, județul Călărași: „Lucrurile se îndreaptă într-o direcție foarte bună și putem face progrese destul de mari"
Nicolae Pandea, primarul comunei Ștefan cel Mare, județul Călărași a făcut parte din delegația Asociației Comunelor din România (ACoR) care a participat la a III-a reuniune a Consiliului Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM). Evenimentul a avut loc
16.05.2018     
     
Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă: „Administrarea publică locală autentică românească este așteptată în satele Republicii Moldova"
Nicolae Tudoreanu, primar de Feștelița, Ștefan Vodă: „Administrarea publică locală autentică românească este așteptată în satele Republicii Moldova"Administrația locală din Feștelița a reușit să implementeze mai multe proiecte, a găsit modalități de a crește venitul bugetului local, cu toate acestea,
15.05.2018     
Program transnațional. Cinci milioane de euro pentru proiecte de dezvoltare regională, oferite de UE
Uniunea Europeană oferă Moldovei cinci milioane de euro, sub formă de granturi, pentru proiecte de dezvoltare regională. Beneficiare pot fi autorităţile locale, ONG-urile şi agențiile de stat specializate. Banii au fost alocaţi în cadrul Programului transnațional "Dunărea 2014-2020", iar proiectele eligibile sunt cele privind eficienţa energetică, transportul, protecţia mediului, dezvoltarea culturii sau a turismului.
18.05.2017      www.canal3.md   
     
Emisiunea "Obiectiv Comun" din 11 mai 2017
Tema emsiunii: mediul rural, între supraviețuire și oportunități. La emisiune au participat: domnul Valeriu Sainsus, doctor în științe demografice, conferințiar universitar la ASEM; domnul Victor Gori – primarul comunei Botnărești, Anenii Noi; domnul Viorel Furdui - director executiv CALM. Prin telefon au intervenit primarii : Emil Draghici , președintele asociației comunelor din România și Alin Nica , președintele delegației României la Comitetul Regiunilor al UE.
17.05.2017      tvrmoldova.md   
Ora Primarului din 13 mai 2017
Descentralizarea financiară este primul pas spre autonomia deplină a autorităților publice locale. Cît de bine este implementată autonomia fiscală în Republica Moldova și de ce autoritățile locale rămîn a fi dependente de autoritățile centrale. Despre aceste lucruri s-a discutat în platoul 10TV cu domnul Alexandru Osadci, expert în cadrul CALM și cu domnul Petru Răbdău, primar al satului Rădeni, raionul Strășeni. Prin telefon a intervenit domnul Nicolae Tudoreanu, primar al satului Feștelița Ștefan Vădă și domnul Mihai Catan, primar de Molești, raionul Ialoveni.
13.05.2017      10tv.md   
     
VIOREL RUSU: ”PRIMARII, VICTIME ALE JUSTIȚIEI SELECTIVE ÎNTR-UN SISTEM ÎN CARE LI SE IMPUN SUPRASARCINI!”
CALM de nenumărate ori a atras atenția autorităților centrale de resort că pe seama primarilor sunt puse o mulțime de obligațiuni fără acoperire financiară, astfel se încalcă principiul autonomiei locale care rezultă din Constituția Republicii Moldova, dar și din Carta Europeană a Autonomiei Locale. Este opinia expusă de expertul CALM, Viorel Rusu, în cadrul unei intervenții televizate la postul de televiziune 10TV.
02.05.2017      10tv.md   
Emisiunea ”POLITICA” din 24 mai 2016
În cadrul emisiunii au fost discutate cele mai stringente probleme cu care se confruntă la moment Administrația Publică locală. Invitații emisiunii: Constantin COJOCARU, primarul orașului Edineț, Elena BODNARENCO, deputat PCRM, ex-președinte al comisiei administrației publice locale, Nina CERETEU, primarul orașului Drochia, Gheorghe RAILEANU, primarul orașului CIMIȘLIA și Viorel FURDUI, director executiv al Congresului Autorităților Locale.
25.05.2016     
     
Emisiunea "Țara lui Dogaru" din 4 mai 2016 (SATE ȘI ORAȘE, OSTATICE ALE UNOR DATORII DE MILIOANE)
La emsiune au participat: Domnul Mihai Catan - primar de Molești, raionul Ialoveni; Domnul Alexandru Osadci - Expert CALM; Domnul Alexandru Iordache - Avocat și membru al asociației ”Juriștii pentru drepturile omului”; Domnul Marcel Darie - Jurist și președintele ONG-lui ”Pro Chișinău”.
07.05.2016      www.publika.md   
Talk show “Interes Direct” din 19.05.2015
Pe 14 iunie, în toate localitățile din țară, oamenii își vor alege primarii și consiliile locale. Cât de eficientă este guvernarea locală și cum sunt gestionate bugetele locale discută invitații emisiei: Manager de proiect CALM, Alexandru Osadci, fost primar al localității Suruceni, Valeriu Reniță, Economist, Expert-Grup, Tatiana Savva și Nina Costiuc, primarul satului Budești.
20.05.2015      mbc.md   
     
Emisiunea „POLITICA” din 12 mai 2015
În cadrul emisiunii s-a discutat despre alegerile locale generale care se vor desfăşura în Republica Moldova pe 14 iunie 2015 precum și despre situația actuală din domeniul APL. Pentru a dezbate acest subiect, în platoul emisiunii au fost prezenți următorii invitați: Doamna Elena Bodnarenco - Deputat în Parlamentul RM, Președintele comisiei parlamentare ”administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice”, ex-primar de Soroca; Doamna Valentina CASIAN, primar de Straseni; Domnul Constantin Cojocaru - Primarul orașului Edineț; Domnul Gheorhe Răileanu - Primarul orașului Cimișlia; Domnul Viorel Furdui - Directorul executiv al Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM).
16.05.2015      tv7.md   
Emisiunea ”Loc de Dialog” din 7 mai 2015
În cadrul emisiunii s-a discutat despre alegerile locale din 14 iunie 2015 și reforma administrativ teritorială. La emisiune au participat: Viorel Furdui - Director Executiv CALM; Mihai Roscovan - Directorul programului comun de dezvoltare locală integrată; Tomasz Horbowski - Directorul Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale
08.05.2015      www.canalregional.md   
     
Investiţii europene la Orhei
Investiţii europene la Orhei. Datorită ajutorului financiar din partea Uniunii Europene, locuitorii raionului se pot bucura de acces liber la servicii publice de calitate. Asta după ce, în satul Seliştea a început să funcţioneze cea mai mare Staţie ecologică de Epurare a Apelor Uzate din Europa şi una dintre cele mai mari din lume. Aici, apa se prelucrează cu ajutorul unei tehnologii noi: filtrarea se face cu ajutorul straturilor de pietriş şi al stufului.
22.05.2014      jurnaltv.md  
Ediție specială din 4 mai 2014 - Campania ”Moldova are glas” la Edineț
În cadrul emisiunii au fost discutate problemele localităților din nordul Republicii Moldova și anume - iluminarea străzilor, aprovizionarea cu apă și canalizare, reparația drumurilor, salubrizare ș.a. La emisiune au participat: Constantin Cojocaru - Primarul orașului Edineț, Vicepreședinte CALM; Victor Rusanovschi - Consilier raional Edineț; Petru Bărbieru - Vicepreședintele Raionului Drochia; Viorel Albu - Președinte raionului Edineț
13.05.2014      www.publika.md  
     
1 2 »»