Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Materiale Video

Materiale Video

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
Autonomia locală este o prioritate pentru autoritățile publice locale din Republica Moldova
Mai multă autonomie şi dezvoltare locală reală. Asta îşi doresc primarii din Republica Moldova, la nouă ani de la crearea Congresului Autorităţilor Locale din R. Moldova. Deşi recunosc că au fost făcuţi paşi importanţi spre descentralizare, aceasta rămâne o prioritate pentru aleşii locali.
22.03.2019      tvrmoldova.md   
Emisiunea Ora Primarului din 24 martie 2017
Procesul descentralizării este un proces continuu care reprezintă calea spre modernizarea Republicii Moldova şi europenizarea ei. Dacă pentru modernizarea tuturor instituțiilor este necesar de a face reforme , atunci descentralizarea reprezintă un element cheie în acest proces. Despre aceste lucruri dar şi despre alte subiecte de importantă s-a discutat cu invitații emisiunii Ora Primarului - doamna Natalia Petrea, primar din satul Costeşti, şi cu domnul Viorel Rusu , expert din partea Congresului Autorităților Locale din Republica Moldova. Telefonic a intervenit domnul Petru Frunze, primar al comunei Puhoi, Ialoveni și domnul Marcel Snegur, primar al satului Parcova, Edinet.
29.03.2017      www.10tv.md   
     
Echipa CALM vă felicită din tot sufletul cu ocazia zilei de 8 Martie!
STIMATE DOAMNE DIN ADMINISTRATIA PUBLICĂ LOCALĂ!Echipa CALM vă felicită din tot sufletul cu ocazia zilei de 8 Martie, dorindu-vă să rămâneți așa cum sunteți: profesioniste adevărate și doamne distinse. În plan profesional, vă dorim mai multă autonomie locală și mai
07.03.2017     
     
Autorităţile locale ameninţă că vor ieşi la proteste
Congresul Autorităţilor Locale ameninţă cu proteste. Primari şi preşedinţi de raion din mai multe regiuni ale ţării sunt nemulţumiţi că la aproape o lună de la adoptarea în parlament a legii care le oferă mai multă autonomie, proiectul încă nu a fost promulgat de şeful interimar al statului.
30.03.2016      tv7.md   
Impozit majorat pentru proprietarii caselor mai scumpe de 1,5 milioane de lei
Impozitul pentru lux stârneşte reacţii negative atât din partea unor deputaţi cât şi a unor reprezentanţi ai societăţii civile. Prezenţi la şedinţa Comisie parlamentare Economie Buget şi Finanţe, aceştia au afirmat că Moldova nu este gata pentru a implementa o astfel de taxă. Noua prevedere a Politicii Bugetar-Fiscale are menirea de a acumula mai mulţi bani la buget.
30.03.2016      tv7.md   
     
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, conferinţa de presă: „Şoc şi dezamăgire în rândul APL. Forţele ostile reformelor ar putea bloca implementarea Legii nr.2474 prin folosirea frauduloasă a Instituţiei Preşedintelui Republicii Moldova”
Congresul Autorităţilor Locale din Moldova, conferinţa de presă: „Şoc şi dezamăgire în rândul APL. Forţele ostile reformelor ar putea bloca implementarea Legii nr.2474 prin folosirea frauduloasă a Instituţiei Preşedintelui Republicii Moldova”.
29.03.2016      www.privesc.eu   
Declarațiile domnlui Viorel Furdui, director executiv CALM, după dezbaterea organizată de IDIS Viitorul pe marginea taxelor pentru drumuri
Declarațiile domnlui Viorel Furdui, director executiv CALM, după dezbaterea organizată de IDIS Viitorul pe marginea taxelor pentru drumuri
24.03.2016      www.privesc.eu   
     
Dezbatere publică privind instituirea şi utilizarea unui nou impozit pe drumuri, administrarea resurselor Fondului Rutier şi alte chestiuni legate de întreţinerea şi dezvoltarea drumurilor locale şi naţionale
Marți, 22 martie, Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) a găzduit o audiere publică pe marginea inițiativei Ministerului Finanțelor de a introduce un impozit pe autovehicule, abrogând taxa curentă pentru utilizarea drumurilor. Audierile au consacrat prezentarea unor poziții expuse public de către oficiali ai Ministerului Transportului și Infrastructurii Drumurilor (MTID) și ai Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), dezbătând argumentele pro și contra acestor noi amendamente la proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016. La dezbateri au participat activ și mai multe asociații de transportatori, asiguratori, expeditori, completând pozițiile expuse de MTID și CALM asupra problematicii legate de finanțarea menținerii și dezvoltării infrastructurii de drumuri. 
23.03.2016      realitatealive.md   
Primarul satului Puhoi despre problema transportului public din localitate: Ministerul Transporturilor și-a bătut joc de noi
Primarul satului Puhoi, din raionul Ialoveni, Petru Frunze spune că localitatea sa se confruntă cu problema transportului public, însă, în loc Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor să vină în întâmpinare, acesta îi pune bețe-n roate. Invitatul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA a menționat că anterior localitate sa nu a avut transport direct Puhoi-Chișinău. Într-un final a reușit să obțină 7 curse de pasageri, însă starea autovehicolelor era deplorabilă.
23.03.2016      unimedia.info   
     
În pas cu inovațiile! Un fermier din Nisporeni a instalat primele panouri fotovoltaice în raion
Un femier din satul Mărinici, raionul Nisporeni, a înlocuit sursele convenţionale de electricitate cu cele neconvenţionale, datorită unui grant oferit de Ministerul Agriculturii din Austria. Bărbatul a câştigat aproximativ 27.000 de dolari şi a instalat panouri fotovoltaice în gospodărie. Instalaţiile îi vor aduce agricultorului şi venit, deoareceintenţionează să vândă o parte din energia electrică generată.
21.03.2016      www.publika.md   
Ședința Guvernului din 12 martie 2016
Membrii cabinetului de miniştri au aprobat, sâmbătă, 12 martie, proiectul de lege cu privire la modificarea şi completarea unor acte legislative – pentru realizarea politicii fiscale, vamale şi bugetare pentru anul 2016. La ședința Guvernului a fost prezent și domnul Viorel Furdui - Director Executiv CALM, d-lui a prezentat poziția și propunerile Congresului Autorităților Locale din Moldova vizavi de acest proiect, care au fost acceptate de cabinetul de miniștri. Intervenția dlui Furdui poate fi vizionată la minutul 1:35:50 din materialul video al ședinței.
14.03.2016     
     
Satul Măgdăceşti s-a înfrăţit cu oraşul Mioveni
Vor să facă unirea la nivel local, pentru a dezvolta proiecte sociale şi culturale durabile. Vorbim despre satul Măgdăceşti din Criuleni şi oraşul Mioveni din România, care astăzi s-au înfrăţit. Conducerea celor două localităţi au şi un proiect, pe care vor să-l pună pe roate în cel mai scurt timp, relatează Mesager.
10.03.2016      www.trm.md   
     
Iluminare stradală pentru s. Costești – Siguranță pentru cetățeni
Satul Costești este o localitate de peste 12 000 locuitori, situat la o distanță de 22 km de orașul Chișinău. Prin urmare, așezarea geografică favorabilă datorată apropierii de centrul raional și inclusiv de orașul Chișinău, deschid importante perspective și oportunități de dezvoltare economică durabilă a localității, dezvoltare a turismului şi mobilitate a populaţiei spre centrele economice regionale.
04.03.2016      guvern24.md   
Au reconstruit un sat modern din ruine. Istoria de succes a locuitorilor din Selemet, Cimișlia (VIDEO)
Au plecat peste hotare, dar nu au uitat de unde au pornit. Este vorba despre mai mulți locuitori ai satului Selemet din Cimișlia care sunt stabiliți în Olanda, Franţa, Marea Britanie, SUA, Canada, Irlanda şi România și care s-au reunit într-o asociație a băștinașilor. Timp de 12 ani, de când aceasta activează, oamenii au pus mână de la mână și au realizat mai multe proiecte în localitate.
01.03.2016      www.realitatea.md   
     
Emisiunea "Specialisti la Microfon" din 23 martie 2015
În cadrul emisiunii s-a discutat despre reforma administrativ teritorială și alegerile locale din 2015. La emisiune a participat domnul Viorel Furdui - Director Executiv CALM
31.03.2015     
Satul cu 12 primari
„Unde-i unul, nu-i putere. Unde-s mulți, puterea crește”. Acest proverb răsună ca un refren la Băhrinești – o localitate din raionul Florești, cunoscută drept „satul cu 12 primari”. Este vorba de o practică inedită prin care orice sătean poate fi primar-voluntar timp de o lună, în sectorul lui. Inițiativa a venit de la primarul Feodosia Bunescu, profesoară de meserie, care conduce localitatea din anul 2007. Băhrineştiul este numit şi „satul cu proiecte”, graţie faptului că în localitate sunt implementate o mulţime de proiecte în baza granturilor obţinute de la diverşi finanţatori străini, dar şi a contribuţiei comunităţii. Cine sunt cei 12 „primari de sector”, cum sunt selectaţi şi ce responsabilităţi au? Ce proiecte sunt în desfăşurare în Băhrineşti? Care este secretul reuşitei primarului Feodosia Bunescu? Aflaţi din reportajul Eugeniei Pogor.
25.03.2015      www.europalibera.org   
     
Locuitorii din Parcani vor beneficia de condiţii moderne de tratament
Un nou Centru de Sănătate se va deschide în satul Parcani din raionul Soroca. Instituţia va dispune de echipament medical performant, iar medicii de la acest centru vor consulta aproape trei mii de oameni. Lucrările de construcţie a noului sediu al instituţiei se desfăşoară cu sprijinul Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), relatează Mesager.
25.03.2015      trm.md   
Unii primari sunt nemulţumiţi de implementarea legii privind finanţele publice locale (VIDEO)
După nenumărate proteste prin care cereau descentralizarea autorităţilor publice locale, primarii se arată nemulţumiţi de modul în care noua lege privind finanţele publice locale este implementată. Ei au venit cu mai multe propuneri de modificări a legii, relatează Mesager.
18.03.2015      www.trm.md   
     
1 2 3 »»