Prima pagină   |  SERVICIUL PRESĂ   |  Noutăți

Noutăți

ianuarie   februarie   martie   aprilie   mai   iunie   iulie   august   septembrie   octombrie   noiembrie   decembrie
Anne Hidalgo va deveni prima femeie primar al Parisului
Socialista Anne Hidalgo a câştigat duminică alegerile municipale din Paris. Astfel, ea va deveni prima femeie care va conduce capitala Franţei, relatează AFP. În vârstă de 54 de ani, Anne Hidalgo, braţul drept al primarului socialist în exerciţiu Bertrand Delanoë, a învins-o pe adversara sa de dreapta din cadrul UMP, Nathalie Kosciusko-Morizet, în vârstă de 40 de ani. Anne Hidalgo ar obţine 54,5% din voturi, iar “NKM” 45,5%, potrivit surselor menţionate. Morizet, o apropiată a fostului preşedinte Nicolas Sarkozy, s-a clasat pe primul loc după primul tur desfăşurat pe 23 martie.
31.03.2014      www.evz.md  
Milioanele de rezervă şi „cadourile de crăciun” pentru apl-uri
Cetăţenii ajunşi în situaţii complicate contează în primul rând pe ajutorul venit din partea autorităţilor. Pentru situaţii excepţionale, Guvernul aprobă anual un buget de rezervă, care în 2013 a ajuns la circa 60 de milioane de lei. Dacă în 2012 Fondul de Rezervă a fost distribuit în mare parte pentru premii naţionale, decernări şi deplasări ale oficialilor, în 2013 cea mai mare parte a fost distribuită autorităţilor locale. În contextul în care anul curent este un an electoral, aceste alocări „sunt cu un înalt potenţial politic”, spun unii experţi economici. Cu bani din Fondul de Rezervă au fost acoperite sute de case şi lichidate alte pagube în urma inundaţiilor din vara trecută. Pentru compensarea prejudiciilor pe care producătorii agricoli le-au suportat în urma calamităţilor naturale, în 2013 au fost alocaţi peste 16 milioane de lei. Alocaţiile pentru atenuarea situaţiilor excepţionale, dar şi pentru construcţii şi obiecte de infrastructură au crescut semnificativ în comparaţie cu anul 2012. Pentru acest compartiment, anul trecut au fost alocaţi circa o treime din banii Fondului de Rezervă. În acelaşi timp, au crescut semnificativ şi alocările pentru Administraţiile Publice Locale (APL).
27.03.2014      www.zdg.md   
     
210 km de rețea de aprovizionare cu apă, dați în exploatare la Florești
La Florești s-a desfășurat ceremonia de finalizare a Proiectului Național de Aprovizionare cu Apă și Canalizare (PNAAC). Proiectul a fost implementat de Ministerul Mediului, prin intermediul Unității de Implementare a Proiectelor de Aprovizionare cu Apa și Canalizare (UIPAAC).
26.03.2014      unimedia.info  
Iuliana-Livia Gomes: „Aici o fi lumea săracă, dar este sinceră și îți dă o stare de bine...”
Fondurile Uniunii Europene destinate cooperării transfrontaliere pot fi accesate de colectivităţile locale din Republica Moldova doar sub rezerva existenţei unui parteneriat cu alte colectivităţi locale din România. Iata de ce iniţiativele de înfrăţire transfrontalieră ar trebui să se bucure de încurajări ale factorilor administrativi centrali şi ar trebui să fie promovate. Este părerea Liviei Gomes, primarul comunei Sf. Gheorghe, judetul Ialomiţa, venită la Capaclia, Cantemir pentru infrăţire de localitaţi.
25.03.2014      www.europalibera.org  
     
220 de km din drumurile naţionale vor fi reabilitate în 2014
Ministerul Transporturilor va semna astăzi noi contracte pentru reparaţia unor trasee naţionale. Reabilitarea se va face din fondurilor externe, iar valoarea lucrărilor ajunge la 80 de milioane de euro.
24.03.2014      publika.md   
Sute de familii au acces la apă potabilă, cu sprijinul UE
Peste 700 de familii din satele Hagimus, Talmaza şi Cioburciu vor fi asigurate cu apă potabilă. Reţeaua de apeduct a fost dată astăzi în exploatare, iar lucrările au costat aproximativ 327 de mii de euro. Banii au fost oferiţi de Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite.
21.03.2014      trm.md  
     
GIZ premiază trei primari pentru deosebita implicare și susținerea cooperării intercomunitare
La 14 martie 2014, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) a acordat trei diplome de merit primarilor din localitățile-partenere, pentru deosebita implicare și susținerea cooperării intercomunitare în cadrul proiectelor-pilot
21.03.2014      www.adrcentru.md  
„Oportunităţi de acordare a granturilor mici pentru APL din Republica Moldova”
Noi oportunități de acordare a granturilor mici pentru autoritățile publice locale au fost prezentate astăzi, în cadrul unei conferințe, la Chișinău. Conferința cu tematica „Oportunităţi de acordare a granturilor mici pentru APL din Republica Moldova" este organizată de Centrul de Informare pentru Autorităţilor Locale cu suportul USAID și Solidarity Fund Polonia și are drept scop informarea autorităţilor locale despre fondurile mai puțin cunoscute de care ar putea beneficia.
21.03.2014      mdrc.gov.md   
     
Primarii din toată ţara s-au întrunit la o conferinţă naţională. Ce sugestii şi îndrumări au avut edilii pentru Guvern
Autorităţile locale solicită Guvernului şi Parlamentului să urgenteze procesul de descentralizare. Într-o conferinţă naţională a primarilor, care s-a desfăşurat la data de 14 martie 2014, reprezentanţii autorităţilor locale au solicitat autonomie financiară şi au reproşat Guvernului repartizarea fondurilor pe criterii politice."Atunci când resursele financiare se distribuie după coloritul politic,
17.03.2014      publika.md   
Primarii s-au întrunit în prima conferință națională organizată de Guvern
Primarii și președinții de raioane din Republica Moldova participă, vineri, 14 martie, la prima conferință națională organizată de Guvernul Republicii Moldova.
16.03.2014      www.radiochisinau.md  
     
Pirkka Tapiola: UE va crea în Moldova o comisie specială pentru monitorizarea realizării reformelor
Uniunea Europeană împreună cu Guvernul Republicii Moldova vor crea o comisie specială pentru monitorizarea reformelor şi eficienţa acestora. Despre aceasta a vorbit vineri, în cadrul conferinţei naţionale "Rolul guvernării locale în asigurarea procesului de descentralizare, modernizare şi integrare europeană a Republicii Moldova", şeful delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola.
16.03.2014      infotag.md  
Autoritățile publice locale susțin parcursul europenean, dar recunosc că nu fac față acestuia
Moldova este pregătită de integrarea în Uniunea Europeană doar teoretic, se tem primarii. În practică, rămân nerezolvate problemele legate de asigurarea cu apă potabilă, canalizare și drumuri practicabile. Alta ar fi situația, cred ei, dacă ar avea autonomie deplină.
15.03.2014      tv7.md  
     
De ce legea privind finanţele publice locale trebuie aplicată pe întregul teritoriul al Republicii Moldova
„Suntem în câştig”, au spus primari din Basarabeasca, Ocniţa şi Râşcani, unde legea e aplicată exoerimental
15.03.2014      www.europalibera.mobi  
GIZ sprijină instruirea autorităţiilor publice locale în domeniul planificării strategice, elaborării proiectelor şi dezvoltării regionale
Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcțiilor continuă colaborarea cu Academia de Administrare Publică a Republicii Moldova, axată pe consolidarea capacităţilor autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul I şi II în domeniul planificării strategice, elaborării proiectelor
12.03.2014      serviciilocale.md  
     
Corpul Păcii SUA în Moldova, Programul DCO: Extinderea termenului limită pentru depunerea formularelor
Corpul Păcii SUA în Moldova, extinde termenul limita pentru depunerea formularelor la concursul de selectare a organizaţiilor partenere pentru a colabora cu voluntarii Americani din Programul Dezvoltare Comunitară şi Organizaţională(DCO) in perioada 2014-2016 (activitatea voluntarului in organizatie este pentru 2 ani).
11.03.2014      civic.md  
Raionul Cahul se află în plină campanie de promovare a serviciului public de apă şi canalizare
În perioada ianuarie-iunie 2014, locuitorii raionului Cahul sunt informaţi despre beneficiile serviciului public de alimentare cu apă şi canalizare, dar şi despre responsabilitatea cetăţenilor de a achita la timp facturile pentru acest bun comun. Campania, cu genericul „Apă de calitate la tine în localitate" este desfăşurată de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, în parteneriat cu Consiliul Raional Cahul, cu sprijinul financiar al Guvernului Germaniei. Suportul este acordat prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova", gestionat de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ).
05.03.2014      serviciilocale.md  
     
Proiecte ce vor fi implementate în Regiunea de Dezvoltare Nord în 2014
În Regiunea de Dezvoltare Nord vor fi implementate, în 2014, 11 proiecte de dezvoltare regională. Astfel, pentru implementarea acestor proiecte în decursul anului curent, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) au fost alocați peste 65 de milioane de lei, bani aprobați prin Decizia 13/13 a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) din 20 decembrie 2013.
04.03.2014      adrnord.md